Recenzja książki: Pyszna książka kulinarna
Autor: Beata Pawlikowska
Wydawca: Edipresse Książki
Liczba stron: 224
Data wydania: 01-12-2016
Dziś przedstawiam Wam znakomitą
książkę kulinarną autorstwa Beaty Pawlikowskiej.
Potrawy na cztery pory roku oraz Święta,
szczypta poczucia humoru i składniki powszechnie dostępne w sklepach – to jej
niebywałe, choć nie jedyne, zalety.
Bezmięsne potrawy zadowolą
podniebienie niejednego czytelnika, a przepisy na zdrowe ciastka skuszą nawet
najmłodszych czytelników do wykonania własnych wypieków.
„Gotowanie i pieczenie jest jak
malowanie. Wystarczy zatrzymać się w czasie, puścić wszystkie myśli i dać się
porwać. Poczujesz wolność i radość.”
Dodatkowym atutem książki są przepiękne
ilustracje potraw, czarujący dobór barw, które wprowadzają czytelnika w magiczny
świat zdrowej, organicznej żywności.
Gotowanie według kuchni pięciu
przemian – przekazanie harmonii otaczającego nas świata do wnętrza organizmu
ludzkiego doda nam witalności i uzupełni składniki odżywcze w naszym
organizmie.
Bób z ziemniakami i szczypiorkiem,
Mazurek kokosowy, Lekka zupa z młodych warzyw, a może Kanapka z awokado i
ziołami zamiast masła do smarowania chleba?
W książce nie brakuje
także interesujących ciekawostek z dziedziny współczesnej, masowo produkowanej
żywności, na przykład:
“A biała mąka wiesz
dlaczego jest biała?
Bo została chemicznie
wybielona. I w dodatku usunięto z niej prawie wszystkie cenne naturalne
składniki, żeby można było ją dłużej przechowywać i taniej sprzedać.”
Gotujmy zdrowo, łatwo, szybko i przyjemnie
w zgodzie z naturą i własnym organizmem, a na pewno korzyści zdrowotne wkrótce
zawitają w naszym życiu.
Piekne :)
OdpowiedzUsuńPiękne, pyszne i proste!
OdpowiedzUsuń