Moja propozycja na sałatkę z dawką białka i wapnia podaną w pucharku na lody.
Składniki:
- pół szklanki suszonej soczewicy zielonej
- pół cebuli, najlepiej czosnkowej
- 200 ml jogurtu naturalnego
- 100 g sera koziego
- 10 oliwek czarnych
- pół awokado
- sok z połowy cytryny
- garść płatków migdałowych
- sezam jasny do posypania
- czarnuszka do posypania
- kilka liści rukoli
Soczewicę namaczamy na
0,5-1 godz. W wodzie, odcedzamy i gotujemy w nowej, osolonej wodzie ok. pół godziny, aż wchłonie wodę.
Następnie odcedzamy i
studzimy.
Ser kozi kroimy w
kostkę lub plastry.
Awokado obieramy i
skrapiamy sokiem z cytryny.
Rukolę myjemy.
Oliwki odcedzamy.
Cebulę obieramy i
myjemy. Kroimy w kostkę.
Na dno wykładamy dużą warstwę soczewicy.
Polewamy jogurtem
naturalnym.
Wykładamy kawałki
awokado i ser kozi.
Dodajemy oliwki.
Zalewamy jogurtem, posypujemy
sezamem, czarnuszką i dekorujemy rukolą.
Smacznego :)
Bardzo ciekawie podana przekąska :) Nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo fajnie ;)
OdpowiedzUsuńWśród moich znajomych, których częstuję takimi nowościami także wywołała zdziwienie, ale potem prosili o przepis :)
OdpowiedzUsuńMniam, uwielbiam kozi ser. Zrezygnowałabym tylko z jogurtu bo nie za bardzo mogę go jeść.
OdpowiedzUsuńDla mnie zupełna nowość i świetne połączenie smaków
OdpowiedzUsuń