środa, 1 marca 2017

Verriny soczewicowe z serem kozim i oliwkami




Moja propozycja na sałatkę z dawką białka i wapnia podaną w pucharku na lody.

Składniki:

  • pół szklanki suszonej soczewicy zielonej
  • pół cebuli, najlepiej czosnkowej
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 100 g sera koziego
  • 10 oliwek czarnych
  • pół awokado
  • sok z połowy cytryny
  • garść płatków migdałowych
  • sezam jasny do posypania
  • czarnuszka do posypania
  • kilka liści rukoli


Soczewicę namaczamy na 0,5-1 godz. W wodzie, odcedzamy i gotujemy w nowej, osolonej  wodzie ok. pół godziny, aż wchłonie wodę.

Następnie odcedzamy i studzimy.

Ser kozi kroimy w kostkę lub plastry.

Awokado obieramy i skrapiamy sokiem z cytryny.

Rukolę myjemy.

Oliwki odcedzamy.

Cebulę obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.

Przygotowujemy pucharki do lodów.

Na dno wykładamy dużą warstwę soczewicy.

Polewamy jogurtem naturalnym.

Wykładamy kawałki awokado i ser kozi.

Dodajemy oliwki.

Zalewamy jogurtem, posypujemy sezamem, czarnuszką i dekorujemy rukolą.

Smacznego :)






4 komentarze:

  1. Bardzo ciekawie podana przekąska :) Nigdy nie próbowałam, ale wygląda bardzo fajnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wśród moich znajomych, których częstuję takimi nowościami także wywołała zdziwienie, ale potem prosili o przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam, uwielbiam kozi ser. Zrezygnowałabym tylko z jogurtu bo nie za bardzo mogę go jeść.

    OdpowiedzUsuń
  4. Dla mnie zupełna nowość i świetne połączenie smaków

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)