Ryby dostarczają organizmowi niezbędnych
kwasów tłuszczowych, białko oraz są ciekawym urozmaiceniem diety wegetarian.
Najlepiej kupować te z ekologicznych hodowli.
Składniki:
Ryba:
- 2 filety flądry (porcja na 1 osobę to 1 flądra)
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 cytryna
- tymianek, majeranek
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól
- pietruszka świeża lub suszona
Pozostałe składniki:
- po 2 liście sałaty masłowej na talerz/osobę
- 1 marchewka
- ugotowane ziemniaki
Ryby oczyszczamy z łusek i myjemy.
Osączamy ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody.
Osączamy ręczniczkiem papierowym z nadmiaru wody.
Obieramy i myjemy czosnek i cebulę.
Cebulę kroimy w plastry, ząbki
czosnku kroimy na pół i rozgniatamy nożem.
Każdą rybę polewamy sokiem z
cytryny, solimy, pieprzymy, posypujemy tymiankiem i pietruszką.
Obkładamy plastrami cebuli i 2 ząbkami czosnku. Kładziemy po plasterku cytryny na każdą flądrę.
Obkładamy plastrami cebuli i 2 ząbkami czosnku. Kładziemy po plasterku cytryny na każdą flądrę.
Tak zamarynowaną rybę zostawiamy na
godzinę.
Zamarynowaną rybę owijamy folią do
pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 175 stopni C piekarnika na 15-20 minut.
Na talerze kładziemy po 2 liście
sałaty.
Marchewkę strugamy temperówką do warzyw lub kroimy w słupki obieraczką do warzyw.
Marchewkę kładziemy na sałacie.
Marchewkę strugamy temperówką do warzyw lub kroimy w słupki obieraczką do warzyw.
Marchewkę kładziemy na sałacie.
Upieczoną rybę wykładamy na
talerze, usuwamy płetwy, nakładamy ziemniaki.
Smacznego:)
Fladre zawsze kojarzyłem z morzem i spalona panierka, może ten sposób przyrządzenia przekona mnie do jedzenia tej ryby.
OdpowiedzUsuńNiestety czesto tak kojarzymy fladre, a mozna ja podac rozniwez na inne, ciekawsze sposoby.
UsuńWyprobuje :)
OdpowiedzUsuń