Ciecierzyca ze szpinakiem i makaronem pełnoziarnistym




Lubię to połączenie, a samo danie jest sycące i dostarcza nam cennego białka.

Składniki:
  • 1 szklanka ciecierzycy suszonej
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 1 marchewka
  • 1 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 szklanka makaronu kokardki pełnoziarnisty
  • 200 ml śmietany 18%
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kurkuma, oregano, lubczyk

Cieciorkę namaczamy na noc w podwójnej ilości wody. Po ok. 10 godzinach odcedzamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 40-60 minut. Odcedzamy.

Czosnek i cebulę obieramy, myjemy i siekamy w kostkę.

Na patelni nieprzywierającej podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego cebulkę, czosnek, dodajemy szpinak i przyprawy.

Obieramy marchewkę, myjemy i kroimy obieraczką do warzyw wzdłuż. Dodajemy do szpinaku.

Warzywa na patelni dusimy ok. 20 minut. 

W międzyczasie gotujemy makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy.

Na talerze wykładamy makaron, ciecierzycę i szpinak z marchewką.

Można podawać z sosem lub jogurtem naturalnym.

Smacznego !







Komentarze

  1. Rzadko jem ciecierzyce, ale ta pieknie sie prezentuje.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)