Pikantna sałatka: mlecz, rzodkiewka, rukola, pomidory i jaja


W sezonie mleczowym – wiosna – można wykorzystać zasoby, które rosną na ogrodach i łąkach. Mlecz – bogactwo witamin, świeże i darmowe pożywienie, chroniące przed anemią i dostarczające zasobu witamin dla wyczerpanego zimą organizmu.

Składniki:

  • 2 duże lub 3 mniejsze liście mlecza
  • kilka listków rukoli
  • 2 pomidory
  • 8-10 rzodkiewek
  • garść naci pietruszki
  • kilka liści sałaty masłowej
  • 2 jajka ugotowane na twardo
  • 1 papryka czerwona
  • 2 plastry cebuli
  • 2 łyżeczki sezamu
  • ok. 20 sztuk czarnych oliwek
  • kurkuma, pieprz, sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek


Jajka gotujemy na twardo i studzimy.

Ostudzone jajka obieramy, kroimy w kostkę.

Myjemy pomidory, mlecze, rukolę, pietruszkę, rzodkiewki, paprykę i sałatę.

Cebulę obieramy i myjemy. Kroimy w kostkę.

Kroimy w kostkę pomidory, rzodkiewki, paprykę.

Sałatę rwiemy na kawałki.

Szatkujemy pietruszkę, mlecz i rukolę.

Całość składników umieszczamy w misce, dodajemy sól i przyprawy.

Polewamy oliwą z oliwek i mieszamy.

Smacznego !
  







- -

Komentarze

  1. nie przepadam za pomidorami, ale te wygladaja smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja oprocz ketchupu tez nie lubie pomidorow, ale te bym zjadl. pozdrawiam

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)