Surówka z czerwonej kapusty z jabłkiem tradycyjna



Kapusta – pyszne, chrupiące warzywo, na które właśnie mamy sezon. Lekkostrawna surówka z surowej kapusty to źródło zdrowia, witamin i radości.


Składniki:
  • ok. 0,3 kg czerwonej kapusty
  • 1 duże jabłko lub 2 małe
  • sok z połowy cytryny
  • 0,5 cebuli
  • pieprz czarny mielony, sól, pieprz ziołowy
  • oliwa z oliwek

Kapustę szatkujemy.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.
Cebulę myjemy i z połówki wyciskamy sok.
Jabłko myjemy, obieramy i ścieramy na tarce.
Całość składników umieszczamy w misce i mieszamy.
Dodajemy przyprawy i 3 łyżki oliwy z oliwek.
Surówkę ubijamy i wstawiamy do lodówki.
Smacznego !






Komentarze