Zupa krem z dyni hokkaido



Uwielbiam dynię hokkaido, ma piękny kolor, wyrazisty smak i jest poręczna do noszenia w torbie zakupowej.

Składniki:
  • dynia hokkaido – ok. 0,8 kg
  • 1 papryka czerwona
  • 1 marchewka
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka sezamu
  • 1 pomidor
  • 1 łyżeczka sosu sojowego Tamari
  • lubczyk, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, bazylia, majeranek
  • garść posiekanej natki pietruszki

 
Dynię hokkaido można jeść ze skórką, więc nie obierajmy jej. Pokrójmy ją tylko w dużą kostkę i zetnijmy końcówki.

Pomidora, cebulę i czosnek myjemy i obieramy. Kroimy w kostkę.

Marchewkę obieramy i kroimy w plastry.

W garnku zagotowujemy osoloną wodę.

Wrzucamy dynię, marchewkę, pomidora, cebulę, czosnek i przyprawy. Dodajemy sos sojowy Tamari.

Gotujemy 0,5 godz.

Wyłączamy kuchenkę. Zup chwilę blendujemy, jednakże tylko tak, aby część składników pozostała niezblendowana.

Podawać ciepłą. Posypać natką pietruszki.

Smacznego !

 








Komentarze

  1. My brother recommended I may like this website. He was entirely right.

    This put up truly made my day. You can not consider simply
    how a lot time I had spent for this information! Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  2. Slicznie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sezon na dynie, dziekuje za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam Pani przepisy :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)