Sałatka łososiowo-roszponkowa z prażonym słonecznikiem i fetą




Jedna z moich ulubionych sałatek. Prażony słonecznik nadaje smaku, a roszponka jest znacznie delikatniejsza niż np. rukola, przez co sałatka z łatwością znajdzie wielu zwolenników.


Składniki:

  • 8-10 pomidorków koktajlowych czerwonych
  • 2 garści roszponki
  • 2 łyżki prażonego, łuskanego słonecznika
  • 8-10 oliwek czarnych
  • 1 cebula
  • 0,5 szklanki nerkowców
  • ser feta – 1 opakowanie
  • 100 g wędzonego łososia
  • oliwa z oliwek – 3 łyżki
  • pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, sól, bazylia


Pomidorki myjemy, a cebulę obieramy, myjemy i kroimy w plastry.

Roszponkę myjemy i osuszamy.

Ser feta kroimy w kostkę, łososia kroimy w kawałki.

Całość składników: pomidorki, oliwki, łososia, ser feta, przyprawy, oliwę z oliwek, nerkowce, roszponkę i cebulę – umieszczamy w misce i mieszamy.


Smacznego !












- -

Komentarze