Bób z mintajem, fasolką szparagową i ziemniakami

 


Sycące, będące mieszanką różnych warzyw danie – urozmaici nasze codzienne menu.

Składniki:
  • 1 opakowanie mrożonego bobu lub 0,5 kg świeżego
  • po 2 ziemniaki na osobę
  • 150 g mintaja na osobę
  • 1 jajko
  • 0,2 kg żółtej fasolki szparagowej
  • 0,5 cebuli
  • 1 jabłko
  • oliwa z oliwek
  • olej kokosowy
  • 0,5 szklanki mąki graham
  • sól, pieprz czarny grubo mielony

Bób gotujemy ok. 0,5 godz. w osolonej wodzie lub – jeśli jest mrożony – wg przepisu na opakowaniu.

Następnie go odcedzamy. 

Gotujemy też ziemniaki i odcedzamy.

Fasolkę szparagową myjemy i ucinamy końcówki.

Gotujemy ok. 20 minut w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

Jabłko obieramy i ścieramy na tarce o grubych oczkach.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Starte jabłko mieszamy z fasolką szparagową i cebulą i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek. 
Pieprzymy i solimy w razie potrzeby.

Mintaja myjemy. Osuszamy.

Na duży talerz wbijamy jajko, pieprzymy i solimy. Mieszamy. 

Na drugi talerz wysypujemy mąkę graham. 

Mintaja obtaczamy w jajku, a potem w mące. 

Na patelni rozgrzewamy niedużo oleju kokosowego i wrzucamy na niego przygotowanego mintaja, smażymy po ok. 4 min. z każdej strony.

Ziemniaki, mintaja, bób i fasolkę nakładamy na talerze i jemy z apetytem.

Smacznego !
  








- -

Komentarze