Sycące, będące
mieszanką różnych warzyw danie – urozmaici nasze codzienne menu.
Składniki:
- 1 opakowanie mrożonego bobu lub 0,5 kg świeżego
- po 2 ziemniaki na osobę
- 150 g mintaja na osobę
- 1 jajko
- 0,2 kg żółtej fasolki szparagowej
- 0,5 cebuli
- 1 jabłko
- oliwa z oliwek
- olej kokosowy
- 0,5 szklanki mąki graham
- sól, pieprz czarny grubo mielony
Bób gotujemy ok. 0,5
godz. w osolonej wodzie lub – jeśli jest mrożony – wg przepisu na opakowaniu.
Następnie go odcedzamy.
Gotujemy też ziemniaki
i odcedzamy.
Fasolkę szparagową
myjemy i ucinamy końcówki.
Gotujemy ok. 20 minut w
osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
Jabłko obieramy i
ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Cebulę obieramy i
kroimy w kostkę.
Starte jabłko mieszamy
z fasolką szparagową i cebulą i dodajemy 1 łyżkę oliwy z oliwek.
Pieprzymy i
solimy w razie potrzeby.
Mintaja myjemy.
Osuszamy.
Na duży talerz wbijamy
jajko, pieprzymy i solimy. Mieszamy.
Na drugi talerz
wysypujemy mąkę graham.
Mintaja obtaczamy w
jajku, a potem w mące.
Na patelni rozgrzewamy
niedużo oleju kokosowego i wrzucamy na niego przygotowanego mintaja, smażymy po
ok. 4 min. z każdej strony.
Ziemniaki, mintaja, bób
i fasolkę nakładamy na talerze i jemy z apetytem.
Smacznego !
- -
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)