Sałatka Wielkanocna z mozzarellą


 

Wielkanoc za pasem, więc dziś przepis na sałatkę warzywną z olejem lnianym, aby dostarczyć porcji składników odżywczych zmęczonemu obżarstwem organizmowi.


Składniki:

  • 2 pomidory
  • ok. 6-8 dużych oliwek zielonych
  • 0,5 białej cebuli
  • 4 łodyżki szczypiorku
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 garść orzechów włoskich
  • 5 liści sałaty masłowej
  • 1 papryka czerwona
  • 2-3 łyżki oleju lnianego
  • sól, pieprz czarny mielony, oregano


Pomidory i paprykę myjemy. 

Paprykę wydrążamy z pestek. Warzywa kroimy w kostkę.

Oliwki kroimy w ćwiartki.

Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w kostkę.

Szczypiorek i sałatę myjemy i osuszamy. 

Szczypiorek siekamy, sałatę rwiemy na kawałki.

Mozzarellę odsączamy z zalewy, kroimy w cienkie plastry.

Pomidory i paprykę, mozzarellę, cebulę, orzechy włoskie, szczypiorek i sałatę – umieszczamy w misce i mieszamy.

Przyprawiamy i delikatnie solimy.

Polewamy olejem lnianym. 

Całość mieszamy i trzymamy w lodówce.


Smacznego !

 






- -

Komentarze