Wielkanoc za pasem, więc dziś
przepis na sałatkę warzywną z olejem lnianym, aby dostarczyć porcji składników
odżywczych zmęczonemu obżarstwem organizmowi.
Składniki:
- 2 pomidory
- ok. 6-8 dużych oliwek zielonych
- 0,5 białej cebuli
- 4 łodyżki szczypiorku
- 1 kulka mozzarelli
- 1 garść orzechów włoskich
- 5 liści sałaty masłowej
- 1 papryka czerwona
- 2-3 łyżki oleju lnianego
- sól, pieprz czarny mielony, oregano
Paprykę
wydrążamy z pestek. Warzywa kroimy w kostkę.
Oliwki kroimy w ćwiartki.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w
kostkę.
Szczypiorek i sałatę myjemy i
osuszamy.
Szczypiorek siekamy, sałatę rwiemy
na kawałki.
Mozzarellę odsączamy z zalewy,
kroimy w cienkie plastry.
Pomidory i paprykę, mozzarellę,
cebulę, orzechy włoskie, szczypiorek i sałatę – umieszczamy w misce i mieszamy.
Przyprawiamy i delikatnie solimy.
Polewamy olejem lnianym.
Całość
mieszamy i trzymamy w lodówce.
Smacznego !
- -
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)