Sałatka może być przekąską lub
daniem obiadowym, jedzonym na zimno.
Składniki:
- 1 szklanka makaronu pełnoziarnistego pióra
- 1 pęczek rzodkiewki
- 1 awokado
- sok z połowy cytryny
- 1 czerwona papryka
- kilka kłączy szczypiorku
- 1 opakowanie – 200 g – serka wiejskiego ziarnistego
- kilka nerkowców
- 1 wędzona makrela
- kurkuma, pieprz czarny mielony, bazylia
- sól
Makaron gotujemy w osolonej wodzie,
odcedzamy i studzimy.
Rzodkiewki myjemy, odcinamy kocówki
i kroimy w ćwiartki.
Paprykę myjemy, wydrążamy pestki i
kroimy w kostkę.
Awokado kroimy w kostkę i skrapiamy
sokiem z cytryny.
Szczypiorek myjemy, osączamy i
siekamy.
Makrelę pozbawiamy ości, ściągamy
skórę i rwiemy w kawałki.
Makaron, rzodkiewki, szczypiorek,
awokado, makrelę, paprykę i serek wiejski umieszczamy w misce i mieszamy.
Przyprawiamy i ewentualnie solimy.
Mieszamy i spożywamy ze smakiem : )
Smacznego !
- -
Wyglada pysznie:)
OdpowiedzUsuń