Czy
brak czasu może być przeszkodą w zrobieniu domowego obiadu? Po
przeczytaniu dzisiejszego przepisu myślę, że dojdziecie do
wniosku, że wystarczy nam 20 minut, aby przygotować zdrowy obiad
dla całej rodziny. Zblendowanie warzyw pomoże nam zaoszczędzić
czas na ich krojenie, jest też świetnym pomysłem na sos warzywny,
lżej strawny niż warzywa podane w całości.
Składniki:
- 3 marchewki
- 1 duży burak lub 2 małe
- 2 pietruszki
- 1 – 1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 0,5 cukinii
- kilka pieczarek
- oliwa z oliwek
- 100 g tofu naturalnego
- sól, pieprz ziołowy, oregano, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie
Makaron
gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.
Warzywa
obieramy, myjemy i kroimy na około 3 duże części.
Warzywa
będziemy blendować partiami, więc najpierw wsadzamy do blendera
porcję warzyw i je blendujemy – aż się rozpadną na mniejsze
kawałki, nie róbmy tego długo, bo wyjdzie z nich mus.
Po
zblendowaniu jednej porcji warzyw – wykładamy je na rondel lub
duża patelnię i blendujemy kolejną część warzyw.
U
mnie całość warzyw z przepisu udało zblendować się w 2
partiach.
Zblendowane
warzywa łączymy na patelni z koncentratem pomidorowym, wodą i
przyprawami.
Dodajemy
pokruszone tofu.
Dodajemy
łyżkę oliwy z oliwek i solimy.
Całość
podgrzewamy ok. 5-10 minut.
Makaron
wykładamy na talerze, polewamy musem warzywnym.
Smacznego !
- -
piękne :)
OdpowiedzUsuńRzeczywiście
Usuń... i szybkie !
UsuńUwielbiam takie szybkie przepisy :)
OdpowiedzUsuńDla zabieganych i lubiących spokoj :)
OdpowiedzUsuńA czy warzyw nie warto wcześniej ugotować na parze, przez zblendowaniem? W trosce o wytrzymałość blendera.
OdpowiedzUsuńWtedy przygotowanie zajeloby wiecej czasu, ale jesli mamy go duzo, to mozna ugotowac na parze. Blendowanie partiami pozwala blenderowi odetchnac i nie skazuje go na tak duży wysiłek :)
OdpowiedzUsuń