Makaron pełnoziarnisty w sosie warzywno-pomidorowym słodko-kwaśnym




 
Czy brak czasu może być przeszkodą w zrobieniu domowego obiadu? Po przeczytaniu dzisiejszego przepisu myślę, że dojdziecie do wniosku, że wystarczy nam 20 minut, aby przygotować zdrowy obiad dla całej rodziny. Zblendowanie warzyw pomoże nam zaoszczędzić czas na ich krojenie, jest też świetnym pomysłem na sos warzywny, lżej strawny niż warzywa podane w całości.
 

Składniki:
  • 3 marchewki
  • 1 duży burak lub 2 małe
  • 2 pietruszki
  • 1 – 1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego
  • 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
  • 0,5 cukinii
  • kilka pieczarek
  • oliwa z oliwek
  • 100 g tofu naturalnego
  • sól, pieprz ziołowy, oregano, kurkuma, majeranek, zioła prowansalskie


Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

Warzywa obieramy, myjemy i kroimy na około 3 duże części.

Warzywa będziemy blendować partiami, więc najpierw wsadzamy do blendera porcję warzyw i je blendujemy – aż się rozpadną na mniejsze kawałki, nie róbmy tego długo, bo wyjdzie z nich mus.

Po zblendowaniu jednej porcji warzyw – wykładamy je na rondel lub duża patelnię i blendujemy kolejną część warzyw.

U mnie całość warzyw z przepisu udało zblendować się w 2 partiach.

Zblendowane warzywa łączymy na patelni z koncentratem pomidorowym, wodą i przyprawami.

Dodajemy pokruszone tofu.

Dodajemy łyżkę oliwy z oliwek i solimy.
 
Całość podgrzewamy ok. 5-10 minut.

Makaron wykładamy na talerze, polewamy musem warzywnym.

Smacznego !



 
 








- -

Komentarze

  1. Uwielbiam takie szybkie przepisy :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Dla zabieganych i lubiących spokoj :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A czy warzyw nie warto wcześniej ugotować na parze, przez zblendowaniem? W trosce o wytrzymałość blendera.

    OdpowiedzUsuń
  4. Wtedy przygotowanie zajeloby wiecej czasu, ale jesli mamy go duzo, to mozna ugotowac na parze. Blendowanie partiami pozwala blenderowi odetchnac i nie skazuje go na tak duży wysiłek :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)