Uwielbiam
pieczone warzywa z dodatkiem aromatycznego sosu. Są naprawdę
sycące, proste w przygotowaniu, a lista składników, które można
użyć do przygotowania potrawy jest spora. Dziś przedstawiam jedną
z propozycji.
Składniki na ok. 4 porcje:
- 3 duże marchewki
- 1 opakowanie mrożonej zielonej fasoli szparagowej
- 0,5 kg pieczarek
- 1 pietruszka
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 4 ziemniaki
- oregano, majeranek, sól, pieprz czarny grubo mielony
- 1 opakowanie śmietany 18% - 350 ml
- pół opakowania sera pleśniowego niebieskiego – ok. 70 g
Ziemniaki
kroimy w paski grubości ok. 1 cm.
Marchewki
i pietruszkę kroimy w plastry grubości ok. 1-1,5 cm.
Cebulę
i cukinie kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.
Na
kratę do pieczenia wykładamy ziemniaki, marchew, pieczarki.
Na
blachę do pieczenia posmarowana olejem kokosowym wykładamy cukinię,
wyjęta z opakowania fasolkę szparagową, cebulę.
Warzywa
przyprawiamy.
Wstawiamy
do piekarnika na ok. 40 minut – aż ziemniaki będą gotowe do
jedzenia – w temperaturze początkowej 160 stopni C, ostatnie 10
minut – 180 stopni C.
W
międzyczasie przygotowujemy sos: w garnuszku łączymy śmietanę,
niebieski ser pleśniowy oraz sporą szczyptę grubo mielonego
czarnego pieprzu.
Sos
ma być pachnący pieprzem i ostry.
Sos
umieszczamy na 5 minut w piekarniku I mieszamy, aby ser połączył
się ze śmietaną.
Upieczone
warzywa podajemy na gorąco maczając je w sosie.
Smacznego
!
Niebiski ser? Pierwsze słyszę:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda :-)
OdpowiedzUsuńTaki niebieski ser moja Mamusia jada a ja patrzę ze zgrozą :-)
Ponoć smaczny :-)
Uwielbiamy warzywa :D zjadłabym :D
OdpowiedzUsuńSzybkie i pyszne:) Polecam!
OdpowiedzUsuń