Bułki drożdżowe
w wersji słonej. Z oliwkami i serem feta : )
Składniki
na 9 bułek:
- 1 szklanka mąki tortowej
- 1 szklanka mąki żytniej typ 750
- 40 g świeżych drożdży
- szczypta soli
- 2/3 szklanki ciepłej wody
- 1 łyżeczka oregano
- 0,5 łyżeczki cukru
- 2 łyżki oliwy z oliwek
Nadzienie
i posypka:
- czarne oliwki
- 100 g sera feta
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sezam jasny
- 2 łyżki startego parmezanu
W misce
łączymy: mąkę, pokruszone drożdże, sól, oregano, oliwę z oliwek i wodę.
Zagniatamy
ciasto do połączenia składników.
Ciasto
będzie lepkie z powodu mąki pełnoziarnistej.
Gdy
ciasto wyrośnie – dzielmy je na pół.
Na
stolnicę wysypujemy trochę mąki. Rozkładamy ciasto – można je wymieszać z mąką
pszenną jeśli się klei.
Pierwsze
ciasto rozwałkowujemy w prostokąt.
Smarujemy
2 łyżkami koncentratu pomidorowego, wykładamy połowę oliwek i sera feta
pokruszonego.
Ciasto
zwijamy jak roladę.
To samo
robimy z druga częścią ciasta.
Blachę
do pieczenia smarujemy olejem kokosowym.
Wykładamy
na nią bułeczki.
Bułeczki
smarujemy pędzlem z olejem kokosowym, posypujemy sezamem i startym parmezanem.
Pieczemy
w piekarniku w 175 stopniach C, przez ok. 25-30 minut.
Najlepiej
smakują tego samego dnia.
Smacznego
!
- -
na kolację lub przyjęcie idealne :)
OdpowiedzUsuńMoze byc tez sniadaniem:)
OdpowiedzUsuńA ja proponuję jako dodatek do lunchu... jako starter.
OdpowiedzUsuńA co mnie zaskoczyło? Smakowało mi to i to nawet bardzo!
Super:) Przeslij zdjecie jak zrobisz swoja wersje to opublikujemy.
Usuń