Bób ze szpinakiem, tofu i makaronem pełnoziarnistym


 

Białko w tofu, węglowodany w makaronie, witaminy w warzywach – to główne zalety potrawy, która daje uczucie sytości bez zdędnej ociężałości.


Składniki:

 
  • 1 opakowanie tofu naturalnego – 200 g 
  • 1-1,5 szklanki makaronu pełnoziarnistego 
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku 
  • 2 marchewki 
  • 1 ząbek czosnku 
  • 0,5 cebuli 
  • 2 jajka
  • 20 dkg mrożonego bobu 
  • 200 ml śmietany 18% 
  • 1 papryczka ostra 
  • olej kokosowy


 
Makaron gotujemy w osolonej wodzie. Następnie odcedzamy.

Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju kokosowego, następnie podsmażamy na min obraną i pokrojoną w kostkę cebulę z czosnkiem.

 
Następnie dodajemy pokrojone w kostkę tofu i szpinak.

Marchewki obieramy i strugamy obieraczką do warzyw wzdłuż na długie paski.

Marchew dodajemy do szpinaku.

Dodajemy ok. 1 cm ostrej papryczki drobno posiekanej.

Dodajemy bób.

Wbijamy 2 jajka. Dodajemy przyprawy i solimy.

Całość mieszamy, dusimy ok. 0,5 godz. Mieszając od czasu do czasu.

 
Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę.

  
Smacznego !
















Komentarze