Zielone, warzywne danie, które
urozmaici codzienne menu. Kasza jaglana ma dodatkowo właściwości odkwaszające
organizm.
- 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej – ok. 450 g
- 1 cukinia
- pół szklanki kaszy jaglanej
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek
- 300 ml śmietany 18%
- pęczek pietruszki
- kilka liści mlecza
- kilka liści rukoli
W garnku zagotowujemy szklankę
osolonej wody, a gdy zawrze – wrzucamy do niej kaszę jaglaną i gotujemy aż
wchłonie wodę.
W międzyczasie myjemy i kroimy w
plastry cukinię.
W garnku zagotowujemy wodę. Gdy
zawrze – wrzucamy fasolkę i plastry cukinii.
Solimy i gotujemy bez przykrycia ok.
15-20 minut, aby woda trochę odparowała.
Odcedzamy warzywa, zostawiając
trochę wody w garnku.
Dodajemy przyprawy, śmietanę i
ewentualnie solimy.
Zieleninę myjemy i siekamy.
Dodajemy do warzyw.
Warzywa wykładamy na talerze i
podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.
Polecam na lato :)
OdpowiedzUsuń