Zielona fasolka szparagowa w śmietanowym sosie z kaszą jaglaną





Zielone, warzywne danie, które urozmaici codzienne menu. Kasza jaglana ma dodatkowo właściwości odkwaszające organizm.



Składniki:

  • 1 opakowanie mrożonej fasolki szparagowej zielonej – ok. 450 g
  • 1 cukinia
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • sól, pieprz, pieprz ziołowy, kurkuma, gałka muszkatołowa, tymianek, majeranek
  • 300 ml śmietany 18%
  • pęczek pietruszki
  • kilka liści mlecza
  • kilka liści rukoli



W garnku zagotowujemy szklankę osolonej wody, a gdy zawrze – wrzucamy do niej kaszę jaglaną i gotujemy aż wchłonie wodę.

W międzyczasie myjemy i kroimy w plastry cukinię.

W garnku zagotowujemy wodę. Gdy zawrze – wrzucamy fasolkę i plastry cukinii.

Solimy i gotujemy bez przykrycia ok. 15-20 minut, aby woda trochę odparowała.

Odcedzamy warzywa, zostawiając trochę wody w garnku. 

Dodajemy przyprawy, śmietanę i ewentualnie solimy.

Zieleninę myjemy i siekamy. Dodajemy do warzyw.

Warzywa wykładamy na talerze i podajemy z ugotowaną kaszą jaglaną.


Smacznego !
















Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)