Smak marchewki z groszkiem na
ciepło zna większość z nas z dzieciństwa. Po dołożeniu kilku składników możemy
mieć gotowe całe danie obiadowe, które dostarczy nam białka roślinnego, beta
karotenu oraz błonnika.
- 3 marchewki
- 1 opakowanie groszku mrożonego
- 1 cebula
- 200 g tofu naturalnego
- 1 duża pietruszka
- 1 ząbek czosnku
- ok. 3 cm kurkumy w korzeniu
- 2 jajka na twardo
- sól, pieprz, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, lubczyk suszony, tymianek
- oliwa z oliwek
- 100 ml jogurtu naturalnego
- makaron pełnoziarnisty spaghetti – 50 g na osobę
- zarodki pszenne – 2 łyżki
Marchewki, pietruszkę, cebulę,
czosnek i kurkumę obieramy i myjemy.
Marchewki kroimy we wstążki obieraczką
do warzyw.
Pietruszkę i kurkumę ścieramy na
tarce o grubych oczkach.
Cebulę i czosnek kroimy w kostkę.
Czosnek odstawiamy na 10 minut.
W rondlu zagotowujemy wodę.
Dodajemy do niej marchewki, cebulę,
groszek, pietruszkę pokruszone w kostkę tofu i kurkumę. Dusimy ok 25 minut.
W międzyczasie gotujemy makaron w
lekko osolonej wodzie i odcedzamy.
Do potrawki dodajemy pokrojone w
kostkę jajka oraz przyprawy. Dusimy jeszcze ok. 10 minut.
Na koniec dodajemy ugotowany
makaron i mieszamy.
Wyłączamy z ognia i dodajemy jogurt
naturalny, zarodki pszenne i 2 łyżki oliwy z oliwek.
Mieszamy.
Podajemy na przykład z pomidorkami
koktajlowymi lub ogórkiem kiszonym.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)