Zielona fasolka szparagowa w sosie pomidorowym z piórami pełnoziarnistymi





Lekka, kontrastowa potrawka, połączenie czerwieni i zieleni – doskonała w lecie i w zimowe, ponure dni.

Składniki:

  • 50 dkg fasolki szparagowej zielonej – może być mrożona
  • szklanka makaronu pióra pełnoziarnistego
  • 1 łodyga selera naciowego
  • 1 biała cebula
  • 2 garści sezamu jasnego
  • 30 g koncentratu pomidorowego
  • tymianek, majeranek, pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, lubczyk, sól


Fasolkę rozmrażamy lub jeśli mamy świeżą – myjemy i odcinamy ogonki.

W osolonej wodzie gotujemy makaron. Odcedzamy ugotowany makaron. 

Obieramy i myjemy cebulę. Cebulę kroimy w plastry. 

Seler naciowy myjemy i kroimy w plastry.

Na patelni zagotowujemy szklankę wody. 

Gdy zawrze – wrzucamy fasolkę, seler i cebulę.

Dodajemy sezam, przyprawy i koncentrat pomidorowy. Solimy.

Dusimy ok. pół godziny.

Podawać z makaronem.


Smacznego :)








Komentarze