Ciepłe danie na rozgrzanie zasobne
w witaminę K, białko czy też karotenoidy
- pół kilo kapusty: można połączyć białą i czerwoną
- szklanka ciecierzycy
- 2 marchewki
- pół cebuli
- ząbek czosnku
- wodorost kombu - opcjonalnie
- pieprz, sól, kurkuma, pieprz ziołowy, majeranek
Ciecierzycę zalewamy wodą na całą
noc.
Następnego dnia wylewamy wodę, a
ciecierzycę gotujemy ok. 1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie, dodając do
niej wodorost kombu.
Solimy pod koniec gotowania.
Po ugotowaniu ją odcedzamy.
W międzyczasie obieramy czosnek,
myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.
Cebulę i marchewki obieramy i
myjemy.
Kroimy w plastry.
Kapustę myjemy i szatkujemy.
W rondlu zagotowujemy szklankę
wody.
Dodajemy
ciecierzycę i przyprawiamy.
Dusimy jeszcze ok. 20 minut pod
przykryciem.
Proponuję podawać z surówką z
kiszonej kapusty.
Przepis znajdziecie na moim blogu.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)