Bordowy gulasz pieczarkowo-cukiniowo-fasolowy




Danie rozgrzewające, sycące i cieszące wzrok.

Składniki:

  • 1 duża cukinia
  • 0,7 kg pieczarek
  • 1 cebula jasna
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy gryczanej najlepiej palonej
  • 1 szklanka bordowej fasoli
  • 2 łyżki mielonego siemienia lnianego
  • olej kokosowy
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, majeranek, tymianek, oregano, bazylia, sól


Fasolę zalewamy wodą na całą noc.
Następnego dnia wylewamy wodę, gotujemy fasolę ok. 1-1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie. 
Obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut. Następnie kroimy w kostkę.

Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w kostkę.

Na patelni rozpuszczamy łyżkę oleju kokosowego. Wrzucamy posiekaną cebulę i czosnek, podsmażamy.

Pieczarki obieramy i myjemy. 

Zagotowujemy wodę w garnku i gotujemy w niej pieczarki w całości – chyba, że są duże to przekrawamy je na pół. Można też ugotować na parze. 

Gotujemy ok. 15 minut i solimy.

W garnku zagotowujemy 2 szklanki wody, solimy i gotujemy w niej kaszę aż wchłonie wodę. 

Cukinię myjemy i kroimy w plastry.
Do podsmażonej cebuli i czosnku dodajemy przyprawy i cukinię.

Pieczarki odcedzamy i dodajemy do warzyw na patelni. 

Wlewamy 2 szklanki wody lub bulionu.

Dodajemy odcedzoną fasolę.

Dodajemy siemię lniane i gotujemy całość jeszcze ok. 15 minut. 

Jeśli mamy domowe mleczko owsiane lub kokosowe – można dolać 1/3 szklanki.

Podawać z ugotowaną kaszą gryczaną.

Smacznego :)


  

 

Komentarze