Gęsta zupa krem, rozgrzewająca i
sycąca. Karotenoidy zawarte w dyni dostarczą nam przeciwutleniaczy, które leczą
stany zapalne i korzystnie wpływają na skórę i wzrok
Składniki:
- 1 kg dyni (po obraniu i wydrążeniu)
- 2-3 ziemniaki
- 4-6 marchewek
- 4 ząbki czosnku
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 1 cebula
- garść łuskanego słonecznika
- olej kokosowy
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, majeranek, imbir
Dynię, ziemniaki, marchewki, seler,
pietruszkę, cebulę i czosnek obieramy i myjemy.
Czosnek rozgniatamy.
Dynię, ziemniaki, marchewki, seler,
pietruszkę i czosnek gotujemy około 30-40 minut w osolonej wodzie.
W międzyczasie na patelni na
niewielkiej ilości oleju smażymy ziarna słonecznika i cebulę pokrojoną w plastry.
Gdy warzywa będą miękkie –
blendujemy je w garnku. Dodajemy uprażoną cebulkę i słonecznik. Dodajemy
przyprawy i blendujemy całość.
Zupa jest gęsta i sycąca.
Po nałożeniu zupy na talerze – można
dodać łyżkę śmietany na porcje zupy.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)