Białko, żelazo, witamina K i C – to
główne zalety potrawy. Przeciwnowotworowa i wpływająca korzystnie na kości oraz
cerę potrawka
Składniki:
- pół cebuli czerwonej
- 3 ząbki czosnku
- 1 szklanka ciecierzycy
- ok. 2 cm wodorostów kombu - opcjonalnie
- puszka pomidorów w całości lub kawałkach lub 3 świeże pomidory
- garść jarmużu
- koncentrat pomidorowy
- olej kokosowy
- pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, oregano, majeranek, tymianek, opcjonalnie mielona trawa cytrynowa
Ciecierzycę zalewamy wodą na całą
noc.
Następnego dnia wylewamy wodę, a ciecierzycę
gotujemy ok. 1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie, dodając do niej wodorost
kombu. Solimy pod koniec gotowania.
Wstawiamy wodę w garnku i
zagotowujemy ją.
Myjemy jarmuż, wycinamy łodygi, a zielone części wrzucamy do
gotującej się wody i gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie.
Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w
kostkę.
Na patelni podgrzewany olej
kokosowy.
Wrzucamy cebulę, następnie rozgnieciony czosnek.
Gdy się podsmażą – dodajemy
ugotowaną, odcedzoną cieciorkę.
Na desce do krojenia kroimy kombu w
małą kosteczkę i dodajemy do cieciorki.
Dodajemy koncentrat pomidorowy.
Całość mieszamy.
Jeśli mamy pomidory w puszcze to
pomidory wraz z zalewą z puszki wlewamy do potrawki na patelni. Gniazda
pomidorów można wykroić, chyba że mamy pomidory w kawałkach.
Jeśli mamy świeże pomidory – myjemy
je i obieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do potrawki.
Odcedzamy jarmuż i dodajemy do
potrawki.
Dodajemy przyprawy i solimy całość.
Potrawkę dusimy ok 15-20 minut,
dolewając w razie potrzeby wody lub bulionu i mieszając od czasu do czasu.
Doskonale smakuje z ciemnym ryżem
lub kaszą.
Smacznego :)
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)