Potrawka jarska z ciecierzycy i jarmużu






Białko, żelazo, witamina K i C – to główne zalety potrawy. Przeciwnowotworowa i wpływająca korzystnie na kości oraz cerę potrawka

Składniki:
  • pół cebuli czerwonej
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 szklanka ciecierzycy
  • ok. 2 cm wodorostów kombu - opcjonalnie
  • puszka pomidorów w całości lub kawałkach lub 3 świeże pomidory
  • garść jarmużu
  • koncentrat pomidorowy
  • olej kokosowy
  • pieprz czarny, pieprz ziołowy, sól, kurkuma, oregano, majeranek, tymianek, opcjonalnie mielona trawa cytrynowa

Ciecierzycę zalewamy wodą na całą noc.

Następnego dnia wylewamy wodę, a ciecierzycę gotujemy ok. 1,5 godziny w nowej wodzie, aż zmięknie, dodając do niej wodorost kombu. Solimy pod koniec gotowania.

W międzyczasie obieramy czosnek, myjemy, rozgniatamy i zostawiamy na 10 minut.

Wstawiamy wodę w garnku i zagotowujemy ją. 

Myjemy jarmuż, wycinamy łodygi, a zielone części wrzucamy do gotującej się wody i gotujemy ok. 20 minut w lekko osolonej wodzie.

Obieramy i myjemy cebulę. Kroimy w kostkę.

Na patelni podgrzewany olej kokosowy. 

Wrzucamy cebulę, następnie rozgnieciony czosnek.

Gdy się podsmażą – dodajemy ugotowaną, odcedzoną cieciorkę. 

Na desce do krojenia kroimy kombu w małą kosteczkę i dodajemy do cieciorki. 

Patelnię zalewany 1-2 szklankami wody lub bulionu (ilość zależy od wielkości patelni). 

Dodajemy koncentrat pomidorowy. Całość mieszamy.

Jeśli mamy pomidory w puszcze to pomidory wraz z zalewą z puszki wlewamy do potrawki na patelni. Gniazda pomidorów można wykroić, chyba że mamy pomidory w kawałkach. 

Jeśli mamy świeże pomidory – myjemy je i obieramy, kroimy w ósemki i dodajemy do potrawki.

Odcedzamy jarmuż i dodajemy do potrawki.
 
Dodajemy przyprawy i solimy całość.

Potrawkę dusimy ok 15-20 minut, dolewając w razie potrzeby wody lub bulionu i mieszając od czasu do czasu.

Doskonale smakuje z ciemnym ryżem lub kaszą.


Smacznego :)



















Komentarze