fot. sowkaga |
Mleka roślinne są dużo zdrowsze niż krowie. Są bogate w substancje
odżywcze, a przygotowane samodzielnie w domu są tanie, smaczne i nie straszą
nas długą listą składników jak na mleczkach roślinnych dostępnych w sklepie.
fot. sowkaga |
Składniki na litr mleczka:
- 150 – 200 g wiórków kokosowych
- 1 litr przegotowanej, zimnej wody
- gaza do przecedzenia mleczka – kawałek 20*20 cm
- opcjonalnie: laska wanilii
Przygotowujemy litr wody.
Do miski wrzucamy wiórki kokosowe. Zalewamy je wodą z przygotowanego
wcześniej litra – tak, aby wiórki były całkowicie przykryte plus pół cm nad
nimi.
Zalane wiórki zostawiamy na noc, aby namoczyły się w wodzie.
fot. sowkaga |
Następnego dnia wiórki przekładamy do garnka, zalewamy pozostałą z litra
wodą i podgrzewany do 40 stopni.
Łatwo to zmierzyć wsadzając palec do wody – ciało ma 36 stopni, więc woda
powinna być trochę cieplejsza od nas.
Przez ok. 5 minut utrzymać wiórki w takiej temperaturze, mieszając.
Można dodać mały kawałek startej wanilii.
Wyłączyć gaz i zblendować ciepłe wiórki.
Przygotowujemy słoik 0,9 litra lub litrowy, zdejmujemy zakrętkę i
przykrywamy gazą.
fot. sowkaga |
Zaciskamy otwieraczem do słoików, aby gaza się nie
ześlizgnęła. Robimy nieduże wgłębienie w gazie.
Stopniowo, małymi partiami wlewamy mleczko na gazę. Uciskamy łyżką, a
pozostałe za gazie wiórki odkładamy na bok. Można je później wykorzystać, ale
należy przechowywać w lodówce do ok. tygodnia.
Gdy całość zostanie przecedzona przez gazę – mleczko możemy jeszcze raz przefiltrować.
Ja przeważnie przecedzam tylko raz, bo lubię mleczko gęściejsze.
Mleczko przechowujemy w lodówce ok. tygodnia.
Rozwarstwianie się mleczka jest naturalnym procesem. Górną – gęstą warstwę
możemy użyć jako śmietanki. Przed użyciem całość zamieszać.
fot. sowkaga |
Mleczko używać jako zamiennik mleka krowiego. Świetnie nadaje się do kawy,
ciast, deserów, zagęszczania sosów.
fot. sowkaga |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)