Smak zbliżony do białego ryżu, wygląd
ugotowanych ziaren przypominający kiełki oraz bogactwo aminokwasów – to nie
jedyne z zalet komosy, zwanej złotem Inków. Wzmacnia cały organizm, ma naturę
termiczną ogrzewającą.
Zalety komosy:
- duża zawartość białka (12-18%) – w dodatku kompletnego, zawierającego wszystkie aminokwasy egzogenne
- bezglutenowa
- bogata w witaminy: A, E, B1, B2, B6
- bogata w magnez
- posiada w składzie więcej wapnia niż mleko oraz najwięcej tłuszczów spośród wszystkich zbóż
- pomaga przy częstych migrenach
- bogata w cynk, potas, żelazo, wapń, mangan, fosfor
- zawiera błonnik i oraz długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe (ALA z grupy omega-3), co przyczynia się między innymi do lepszej kondycji skóry, uelastycznia ją i nawilża
- korzystnie wpływa na nerki, układ krążenia i serce
- działają antynowotworowo, przeciwbakteryjnie, antycholesterolowo
- niezastąpiona w diecie wegetarian
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)