fot. sowkaga |
Idealna na jesień i zimę, rozgrzewa, na co wskazuje już sam intensywny
kolor czerwieni zupy.
fot. sowkaga |
Składniki:
- 1 cukinia
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 buraki
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- 2 łodygi selera naciowego
- pół szklanki zielonej soczewicy
- 6 pieczarek
- pomidory (świeże – 3 sztuki, z puszki – 1 puszka)
- koncentrat pomidorowy
- olej kokosowy
- pieprz, sól, pieprz ziołowy, majeranek, kurkuma
- opcjonalnie – dynia (kawałek ok. 0,2 kg)
fot. sowkaga |
Zaczynamy od gotowania zielonej soczewicy. Namaczamy ją w wodzie na ok.
godzinę.
Następnie wodę wylewamy, soczewicę płuczemy i gotujemy ok. pół godziny
w lekko osolonej wodzie.
Pieczarki obieramy i myjemy. Kroimy w plastry i dodajemy do gotującej się
soczewicy.
Obieramy i myjemy czosnek, miażdżymy i odstawiamy na 10 minut.
W międzyczasie obieramy i myjemy: cebulę, buraki, marchewki, pietruszkę,
pomidory.
Cukinia jeśli jest mała – można pozostawić w skórce, jeśli ma twardą
skórę – obrać. Myjemy łodygi selera naciowego.
fot. sowkaga |
Cebulę, buraki, marchewki, seler naciowy – kroimy w plastry. Pomidorom
wycinamy gniazda nasienne, pomidory kroimy w ćwiartki.
Pietruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach.
Jeśli mamy dynię to ją obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. Dodajemy do
zupy.
Ja dodałam dynię z pomarańczą ze słoika, który przygotowałam na jesieni do
domowej spiżarni – dodałam 2 łyżki.
W garnku rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego, dodajemy przyprawy. Wrzucamy
cebulę i czosnek, następnie resztę pokrojonych warzyw i smażymy ok. 10 minut.
Dolewamy 1-2 szklanki wody i pół słoiczka koncentratu pomidorowego.
Mieszamy.
Solimy. Całość dusimy ok. pół godziny.
fot. sowkaga |
Soczewicę i pieczarki odcedzamy i dodajemy do zupy.
Całość mieszamy.
fot. sowkaga |
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)