Bakłażany pochodzą z Indii, skąd
rozprzestrzeniły się w inne rejony świata, między innymi do Europy. Owocem,
który spożywamy jest ogromna jagoda otoczona głównie fioletową, ciemnopurpurową
lub prawie czarną skórką. Niedojrzałe owoce (zielone) zawierają solaninę –
trujący alkohol, która zanika w miarę dojrzewania owocu.
- zawierają prowitaminę A, witaminy z grupy B, witaminę C
- zawierają potas
- niskokaloryczne
- źródło bioflawonoidów, dzięki którym odbudowywane są tętnice, zapobiega udarowi mózgu
- zmniejszają obrzęki
- zmniejsza krwawienia, np. z powodu hemoroidów
- usuwają zastój krwi rozpuszczając zakrzepniętą krew i nadmierny rozrost tkanek (guzy powstałe wskutek zastoju krwi)
Bakłażany spożywać można w postaci
pieczonej, suszonej, duszonej, jako zupę czy też konserwowane.
Kobiety ciężarne powinny uważać ze
spożywaniem bakłażanów – mogą spowodować poronienia.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)