Rzeżucha - łatwa u uprawie, tania i szybka metoda na wyhodowanie rośliny wzmacniającej odporność.
|
fot. sowkaga |
Wystarczy niecały tydzień od momentu zasiania do zbierania plonów, a już możemy cieszyć się jej smakiem i wartościami odżywczymi.
Właściwości rzeżuchy:
- odżywia i odświeża organizm
- pobudza przemianę materii
- poprawia pracę nerek
- pomaga przy dolegliwościach reumatycznych
- zawiera witaminy: C, A,
D, E, PP, witaminy z grupy B
- zawiera olejki eteryczne
- źródło błonnika
- zawiera jod – wskazane
dla osób z niedoczynnością tarczycy
- działa moczopędnie
- zawiera antyoksydanty
Ma specyficzny, ostry smak. Dodawać ją można do surówek, sałatek, jako dodatek do kanapek, obiadu.
|
fot. sowkaga |
W domu hodować ją można na ligninie, chusteczce higienicznej, podlewając codziennie lub zraszając wodą. Powinna mieć mokre podłoże, jednak nadmiar wody należy wylać.
Przed posianiem nasiona należy przepłukać wodą.
Jedna z moich hodowli rzeżuchy, na podwójnej chusteczce higienicznej i tacce. Zdjęcia robione w kolejnych dniach:
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
|
fot. sowkaga |
Smacznego :)
Uwielbiam rzezuche :)
OdpowiedzUsuń