Autor: Caputa Jola
Wydawnictwo: Edipresse Książki
Data premiery: 2019-06-19
Liczba stron: 224
Dziś przedstawiam recenzję dla fanów zarówno rodzinnej,
tradycyjnej kuchni, jak i tej bardziej nowoczesnej. Jola Caputa - znana
blogerka kulinarna, przedstawi nam kolejną część swoich przepisów, po sukcesie
książki „Od śniadania do kolacji”. Tym razem czeka na nas niespodzianka - oprócz
przepisów Joli znajdziemy tu przepisy jej syna i córki, a która kuchnia
przypadnie nam najbardziej do gustu? Przekonajmy się sami.
Już od pierwszych stron książki wita
nas sympatyczna i uśmiechnięta twarz pani Joli wyjaśniając nam, na czym polega
prawdziwie rodzinna kuchnia i co daje nam szczęście podczas gotowania.
Książka podzielona jest na 3 części:
przepisy Joli, jej syna Grzegorza oraz córki Sylwii. Dodatkowo na końcu
znajduje się indeks przepisów, a po każdym rozdziale mamy wolne miejsce na
własne notatki, co niewątpliwie ułatwi pracę z książką.
Poznamy tu nowe oblicza
tradycyjnych potraw, na przykład: gołąbki zamieszkają w roladzie kapuścianej, a
w sałatce warstwowej zobaczymy łososia i ryż, fasolka szparagowa znajdzie
wykorzystanie w lekkiej i przepysznej sałatce, a zupa z kapusty stanie się
królową naszych stołów.
Kuchnia Grzegorza przekona nas, że fast to nie zawsze bad, a potrawy mięsne mogą zaskoczyć nas swoimi nowymi odsłonami w
towarzystwie krążków cebulowych, burgerów, alkoholu i zieleniny. Poznamy
przepis na znakomite krewetki, a także cudowne desery rozpływające się w
ustach. Ostatnią część książki, nad którą pieczę sprawuje Sylwia Witorzeńć - stanowią
cudowne, piękne i kuszące przepisy na słodkie ciasta, torty i przekąski z
owocowymi wstawkami podane w piękny, kolorowy sposób. Naprawdę trudno przejść
obok nich obojętnie.
Zachęcam do kupna książki, zapoznania
się z przepisami i wypróbowania ich w domu, aby nasza rodzinna kuchnia jeszcze
bardziej emanowała ciepłem, słodyczą i tuliła nasze podniebienia.
Zwiezle i na temat, a sama ksiazka prezentuje ladne ilustracje.
OdpowiedzUsuńDziekuje i zachecam do zakupu!
Usuń