Kolejne wcielenie
batatów, tym razem zapiekanka z piekarnika z warzywami i sosem śmietankowym.
Składniki:
- 2 bataty – ok. 0,4 kg
- 0,5 szklanki suszonych pomidorów
- 1 cebula
- 0,5 szklanki makaronu pióra pełnoziarniste
- 1 marchewka
- 1 duża pietruszka
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 cm korzenia imbiru
- 350 ml śmietany 18%
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 4 łyżki koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz czarny mielony, majeranek, bazylia, kurkuma
- olej kokosowy
Makaron gotujemy w
osolonej wodzie.
Soczewicę gotujemy w
podwójnej ilości wody, aż wchłonie wodę – ok. pół godziny.
Bataty obieramy, kroimy
w plastry i gotujemy ok. 20 minut, aż zmiękną.
Marchewkę, pietruszkę,
cebulę – obieramy i myjemy.
Marchewkę kroimy w
cienkie plastry, pietruszkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w kostkę.
Imbir myjemy, obieramy
i ścieramy na tarce.
Śmietanę mieszamy z
pieprzem, kurkumą i solą.
Naczynie żaroodporne
smarujemy olejem kokosowym.
Wykładamy startą
pietruszkę, suszone pomidory, marchewkę, cebulę, imbir i mieszamy.
Dodajemy koncentrat
pomidorowy i przyprawy.
Dodajemy odcedzone
bataty, makaron, soczewicę i polewamy sosem śmietankowym.
Zapiekamy ok. 0,5
godziny w 180 stopniach C.
Smacznego !
Przepiekny blekit :)
OdpowiedzUsuń