Lubię to połączenie, a
samo danie jest sycące i dostarcza nam cennego białka.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy suszonej
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 1 marchewka
- 1 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 szklanka makaronu kokardki pełnoziarnisty
- 200 ml śmietany 18%
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, kurkuma, oregano, lubczyk
Cieciorkę namaczamy na
noc w podwójnej ilości wody. Po ok. 10 godzinach odcedzamy i gotujemy w lekko
osolonej wodzie przez 40-60 minut. Odcedzamy.
Czosnek i cebulę
obieramy, myjemy i siekamy w kostkę.
Na patelni
nieprzywierającej podsmażamy na odrobinie oleju kokosowego cebulkę, czosnek,
dodajemy szpinak i przyprawy.
Obieramy marchewkę,
myjemy i kroimy obieraczką do warzyw wzdłuż. Dodajemy do szpinaku.
Warzywa na patelni
dusimy ok. 20 minut.
W międzyczasie gotujemy
makaron w osolonej wodzie. Odcedzamy.
Na talerze wykładamy
makaron, ciecierzycę i szpinak z marchewką.
Można podawać z sosem
lub jogurtem naturalnym.
Smacznego !
Rzadko jem ciecierzyce, ale ta pieknie sie prezentuje.
OdpowiedzUsuń