W sezonie mleczowym –
wiosna – można wykorzystać zasoby, które rosną na ogrodach i łąkach. Mlecz – bogactwo
witamin, świeże i darmowe pożywienie, chroniące przed anemią i dostarczające
zasobu witamin dla wyczerpanego zimą organizmu.
Składniki:
- 2 duże lub 3 mniejsze liście mlecza
- kilka listków rukoli
- 2 pomidory
- 8-10 rzodkiewek
- garść naci pietruszki
- kilka liści sałaty masłowej
- 2 jajka ugotowane na twardo
- 1 papryka czerwona
- 2 plastry cebuli
- 2 łyżeczki sezamu
- ok. 20 sztuk czarnych oliwek
- kurkuma, pieprz, sól
- 3 łyżki oliwy z oliwek

Ostudzone jajka
obieramy, kroimy w kostkę.
Myjemy pomidory,
mlecze, rukolę, pietruszkę, rzodkiewki, paprykę i sałatę.
Cebulę obieramy i
myjemy. Kroimy w kostkę.
Kroimy w kostkę
pomidory, rzodkiewki, paprykę.
Sałatę rwiemy na
kawałki.
Szatkujemy pietruszkę,
mlecz i rukolę.
Całość składników umieszczamy
w misce, dodajemy sól i przyprawy.
Polewamy oliwą z oliwek
i mieszamy.
Smacznego !
- -
nie przepadam za pomidorami, ale te wygladaja smakowicie.
OdpowiedzUsuńJa oprocz ketchupu tez nie lubie pomidorow, ale te bym zjadl. pozdrawiam
Usuń