Ziemniaki i bataty faszerowane czerwoną fasolą i granatem



 
Pyszne, kolorowe danie, będące kolejną propozycją dla batata.

Składniki:
  • 2 bataty
  • 2 ziemniaki
  • 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
  • 100 g serka feta
  • 300 ml jogurtu naturalnego
  • pestki z połowy granata
  • 8 oliwek czarnych
  • sól, pieprz czarny mielony, bazylia
  • sok z połowy cytryny
  • olej kokosowy

Fasolę namaczamy na noc w podwójnej ilości wody. Po ok. 10 godzinach odcedzamy i gotujemy w lekko osolonej wodzie przez 40-60 minut. Odcedzamy.

Bataty i ziemniaki myjemy i kroimy na pół. 

Naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym, wykładamy na nie połówki batatów i ziemniaków. Bataty pieczemy ok. 30 minut w 175 stopniach C, natomiast ziemniaki trochę dłużej.
 
W międzyczasie jogurt naturalny mieszamy z przyprawami i dodajemy sok z cytryny.

Upieczone bataty i ziemniaki wydrążamy, faszerujemy serkiem feta, pestkami granatu, oliwkami, fasolką i jogurtem. Wkładamy na 5 minut do piekarnika i posypujemy czarnym pieprzem.

Na talerze wykładamy faszerowane bataty, ziemniaki, pozostałą fasolkę i jogurt z przyprawami.

Smacznego !



 

 






Komentarze