Pyszne, kolorowe danie,
będące kolejną propozycją dla batata.
Składniki:
- 2 bataty
- 2 ziemniaki
- 1 szklanka suchej czerwonej fasoli
- 100 g serka feta
- 300 ml jogurtu naturalnego
- pestki z połowy granata
- 8 oliwek czarnych
- sól, pieprz czarny mielony, bazylia
- sok z połowy cytryny
- olej kokosowy
Fasolę namaczamy na noc
w podwójnej ilości wody. Po ok. 10 godzinach odcedzamy i gotujemy w lekko
osolonej wodzie przez 40-60 minut. Odcedzamy.
Bataty i ziemniaki
myjemy i kroimy na pół.
Naczynie żaroodporne
smarujemy olejem kokosowym, wykładamy na nie połówki batatów i ziemniaków. Bataty
pieczemy ok. 30 minut w 175 stopniach C, natomiast ziemniaki trochę dłużej.
W międzyczasie jogurt
naturalny mieszamy z przyprawami i dodajemy sok z cytryny.
Upieczone bataty i
ziemniaki wydrążamy, faszerujemy serkiem feta, pestkami granatu, oliwkami,
fasolką i jogurtem. Wkładamy na 5 minut do piekarnika i posypujemy czarnym
pieprzem.
Na talerze wykładamy
faszerowane bataty, ziemniaki, pozostałą fasolkę i jogurt z przyprawami.
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)