Recenzja książki: Kuchnia domowa bez glutenu, pszenicy i nabiału


Autor: Savill Antoinette
Wydawnictwo: Wydawnictwo RM
Liczba stron: 165
Rok wydania: 2017
Seria: Kuchnia domowa
Numer ISBN: 9788377734285


Nietolerancje pokarmowe dotykają ludzkość coraz częściej niosąc ze sobą strach przed zmianą diety, koniecznością rezygnacji z ulubionych dań i przekąsek, czy też przerażają wizją spędzenia wielu godzin w kuchni, aby przygotować posiłek, który będzie odpowiedni i zdrowy. Czy jednak strach i stres spowodowany nową sytuacją jest konieczny? Książka, którą dziś przedstawiam, z całą pewnością udowadnia, że prosta, pyszna i jednocześnie różnorodna kuchnia bez glutenu, pszenicy i nabiału jest możliwa do wdrożenia w każdym domu.

Kto z nas nie lubi pachnących, smakowitych posiłków jedzonych w gronie najbliższych? Kolorowa, przyciągająca wzrok potrawa potrafi umilić każdy dzień i dodać energii do działania. Życie bywa jednak przewrotne i gdy słyszymy diagnozę: nietolerancja pokarmowa – stajemy w obliczu zmian, które dotkną nie tylko nas, ale także naszych domowników. Autorka książki w przystępny sposób wychodzi naprzeciw oczekiwaniom czytelników, przedstawiając sto przepisów spełniających wymagania nowej diety. 

Znajdziemy tu pięknie opracowany wstęp do nowej diety, wskazówki praktyczne dotyczące wyposażenia, BHP czy też planowania zakupów. Na uwagę zasługują urocze fotografie wybranych potraw oraz garść wiedzy teoretycznej dotyczącej np. zup, deserów, chlebów, ryb. 

A może chcemy poznać dania warzywne, przyrządzić pizzę lub tartę? Apetyczne zapiekanki, risotto, pesto – potrawy przyrządzone bez glutenu i laktozy – a co najważniejsze – bez sztucznych dodatków poprawiających smak i zapach - są świetną propozycją dla całej rodziny. 

Niewątpliwym atutem książki są: zwięzłość przedstawianych przepisów, podanie ilości porcji oraz praktyczne rady, którymi w ciekawy sposób przeplatana jest lektura. Po zapoznaniu się z wiadomościami i przepisami zawartymi w książce jestem pewna, że dieta wykluczająca pewne produkty z diety może być równie smaczna i przystępna, jak tradycyjna, domowa kuchnia. Wystarczy tylko stosować się do porad autorki i cieszyć się zdrowiem na talerzu dla całej rodziny.

Książkę polecam tym, którzy chcą urozmaicić swoją dietę, osobom dotkniętym nietolerancjami pokarmowymi i ich współbiesiadnikom, bo widok apetycznych i zdrowych dań na stole to powód do dumy każdej pani domu. 

Czytajmy na zdrowie!







- -

Komentarze