Rozgrzewa i dodaje energii.
Składniki:
Warzywa:
- 2 bataty
- 4 marchewki
- 0,3 kg pieczarek
- ryż czerwony – 0,5 szklanki
Sos:
- 1 ostra papryczka
- 0,5 cebuli
- pieprz czarny grubo mielony
- kurkuma
- śmietana 18% - 200 ml
Sos:
Papryczkę dokładnie myjemy,
wydrążamy pestki. Siekamy ostrym nożem na malutkie kawałki.
Cebulę obieramy, myjemy i drobno
siekamy.
W misce umieszczamy papryczkę,
cebulę, śmietanę, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Wstawiamy do lodówki, aby składniki
smakowicie się połączyły.
Warzywa:
Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż
na 2-3 części.
Pieczarkom ścinamy nóżki, obieramy
i myjemy. Odsączamy.
Warzywa wykładamy na kratę do
pieczenia.
Pieczemy w piekarniku w 180 st. C
przez 30-40 minut od czasu do czasu otwierając drzwiczki, aby odparować wodę.
Ryż gotujemy ok. 45 minut w
podwójnej ilości osolonej wody, tzn. w ponad 1 szklance.
Na talerze wykładamy ryż, warzywa i
podajemy z sosem.
Uwaga – sos jest ostry: )
Smacznego !
- -
Sliczne zdjecia, chce sie jesc oczami!
OdpowiedzUsuń