Warzywa z piekarnika z ostrym sosem




Nie ma to jak domowe warzywa z piekarnika, maczane w wyrazistym sosie z ostrej papryczki.

Rozgrzewa i dodaje energii.


Składniki:

Warzywa:

  • 2 bataty
  • 4 marchewki
  • 0,3 kg pieczarek
  • ryż czerwony – 0,5 szklanki
 Sos:

  • 1 ostra papryczka
  • 0,5 cebuli
  • pieprz czarny grubo mielony
  • kurkuma
  • śmietana 18% - 200 ml

Sos:

Zacznijmy od przygotowania sosu, aby jego składniki mogły się dokładnie przeniknąć.
Papryczkę dokładnie myjemy, wydrążamy pestki. Siekamy ostrym nożem na malutkie kawałki.

Cebulę obieramy, myjemy i drobno siekamy.

W misce umieszczamy papryczkę, cebulę, śmietanę, dodajemy przyprawy i mieszamy.
Wstawiamy do lodówki, aby składniki smakowicie się połączyły.

Warzywa:

Bataty szorujemy i kroimy w plastry grubości ok. 1 cm.

Marchewki obieramy i kroimy wzdłuż na 2-3 części.

Pieczarkom ścinamy nóżki, obieramy i myjemy. Odsączamy.

Warzywa wykładamy na kratę do pieczenia. 

Pieczemy w piekarniku w 180 st. C przez 30-40 minut od czasu do czasu otwierając drzwiczki, aby odparować wodę.

Ryż gotujemy ok. 45 minut w podwójnej ilości osolonej wody, tzn. w ponad 1 szklance.

Na talerze wykładamy ryż, warzywa i podajemy z sosem.

Uwaga – sos jest ostry: )

Smacznego !














- -

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)