Autor: Opracowanie zbiorowe
- -
Wydawnictwo: Edipresse
Liczba stron: 312
Data premiery: 04.04.2018
ISBN: 9788381173223
Zioła – znane i cenione od najdawniejszych czasów, wykorzystywane
w każdym zakątku globu i na rozmaite sposoby. Najczęściej sięgamy po suszone,
bo nie zawsze wiemy jak wykorzystać je w świeżej postaci. Ale to właśnie często
one – zioła – potrafią nadać wyrazisty smak potrawie, tchnąć w nią życie czy
też mogą pomóc nam wyczarować zupełnie nowe danie z tradycyjnej potrawy. I im
właśnie poświęcona jest książka – „Zioła na talerzu”, dzieło zbiorowe
miłośników kulinarnych przygód, która przenosi nas w świat kuchennych,
ziołowych niespodzianek.
Czy warto hodować świeże zioła w domu lub sięgać po nie
w sklepie? Jakie są właściwości i najlepsze połączenia ziół w kuchni? Szczypta
wiedzy połączona z osobistymi tekstami autorów dostarczy nam odpowiedzi na te i
inne pytania. Dla fanów zdrowego odżywiania znajdziemy tu także informacje na
temat właściwości leczniczych ziół i poznamy wskazówki dotyczące hodowli ziół
doniczkowych.
Wspaniale wydana, obfitująca w przepiękne, apetyczne i
kolorowe zdjęcia – książka aż kusi, by stać się naszą towarzyszką w kuchennych
przygodach. Zamieszczone zdjęcia autorów dodatkowo budują naszą więź z twórcami
dzieła, tworząc magiczny klimat miłości do ziół i zieleniny.
Choć sama używam świeżych ziół w kuchni – ilość
przepisów i pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni wzbudziła mój podziw i
zaciekawienie. Na słono, słodko, tradycyjnie lub nowocześnie. A może kuchnia
wschodu, ziołowe lody lub apetyczny omlet z zielonymi akcentami?
A jak wyglądałoby nasze życie bez ziół? Kotlet zrobiony
u mnie i u sąsiadki smakowałby prawie tak samo, pizza bez oregano nie miałaby w
sobie iskry, a pomidorowa bez majeranku nie zyskiwałaby tylu zwolenników co
obecnie. Kuchnia nie pachniałaby tyloma zapachami, a mistrz kuchni nie wykazałby
się talentem przy serwowaniu potraw.
Na szczęście – mając w ręku dzisiejszą lekturę – z
pewnością mogę stwierdzić, że zioła (szczególnie świeże) w kuchni to jeden z
cudownych darów natury, a informacje i przepisy dostarczone nam przez autorów
to bezcenny skarb, który poprowadzi nas w podróż ścieżkami kulinarnych zapachów
i przygód.
- -
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)