Recenzja książki: Zioła na talerzu

Autor: Opracowanie zbiorowe
Wydawnictwo: Edipresse

Liczba stron: 312

Data premiery: 04.04.2018

ISBN: 9788381173223
    



Zioła – znane i cenione od najdawniejszych czasów, wykorzystywane w każdym zakątku globu i na rozmaite sposoby. Najczęściej sięgamy po suszone, bo nie zawsze wiemy jak wykorzystać je w świeżej postaci. Ale to właśnie często one – zioła – potrafią nadać wyrazisty smak potrawie, tchnąć w nią życie czy też mogą pomóc nam wyczarować zupełnie nowe danie z tradycyjnej potrawy. I im właśnie poświęcona jest książka – „Zioła na talerzu”, dzieło zbiorowe miłośników kulinarnych przygód, która przenosi nas w świat kuchennych, ziołowych niespodzianek.

Czy warto hodować świeże zioła w domu lub sięgać po nie w sklepie? Jakie są właściwości i najlepsze połączenia ziół w kuchni? Szczypta wiedzy połączona z osobistymi tekstami autorów dostarczy nam odpowiedzi na te i inne pytania. Dla fanów zdrowego odżywiania znajdziemy tu także informacje na temat właściwości leczniczych ziół i poznamy wskazówki dotyczące hodowli ziół doniczkowych.

Wspaniale wydana, obfitująca w przepiękne, apetyczne i kolorowe zdjęcia – książka aż kusi, by stać się naszą towarzyszką w kuchennych przygodach. Zamieszczone zdjęcia autorów dodatkowo budują naszą więź z twórcami dzieła, tworząc magiczny klimat miłości do ziół i zieleniny.

Choć sama używam świeżych ziół w kuchni – ilość przepisów i pomysłów na wykorzystanie ich w kuchni wzbudziła mój podziw i zaciekawienie. Na słono, słodko, tradycyjnie lub nowocześnie. A może kuchnia wschodu, ziołowe lody lub apetyczny omlet z zielonymi akcentami? 

A jak wyglądałoby nasze życie bez ziół? Kotlet zrobiony u mnie i u sąsiadki smakowałby prawie tak samo, pizza bez oregano nie miałaby w sobie iskry, a pomidorowa bez majeranku nie zyskiwałaby tylu zwolenników co obecnie. Kuchnia nie pachniałaby tyloma zapachami, a mistrz kuchni nie wykazałby się talentem przy serwowaniu potraw. 

Na szczęście – mając w ręku dzisiejszą lekturę – z pewnością mogę stwierdzić, że zioła (szczególnie świeże) w kuchni to jeden z cudownych darów natury, a informacje i przepisy dostarczone nam przez autorów to bezcenny skarb, który poprowadzi nas w podróż ścieżkami kulinarnych zapachów i przygód.











- -

Komentarze