Duszona brukselka z warzywami, ciecierzycą i czerwonym ryżem



 


Cieciorka – bogate źródło białka roślinnego, trochę kapustnych i czerwony ryż z warzywami – na talerzu wyląduje sycące i apetyczne danie.

 
Składniki:

  • 1 szklanka ciecierzycy
  • 0,5 szklanki czerwonego ryżu
  • 0,5 kg pieczarek
  • 0,2 kg brukselki
  • 1 duża marchewka
  • majeranek, pieprz ziołowy i czarny mielony, sól
  • sos sojowy tamari


Zacznijmy od namoczenia na noc cieciorki.

Rano gotujemy cieciorkę w podwójnej ilości osolonej wody – ok. 30-40 minut.

Brukselkę – aby nie była gorzka – wkładamy na 2 godz do zamrażalnika.

Ryż gotujemy w podwójnej ilości osolonej wody, ok. 45 minut, aż zmięknie.

Pieczarki obieramy i myjemy. Pozostawiamy je w całości.

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy wzdłuż obieraczką do warzyw.

Brukselkę myjemy.

W garnku zagotowujemy wodę, wrzucamy do niej Pieczarki, brukselkę, paski marchwi i dusimy ok. 0,5 godz. 

Przyprawiamy i dodajemy sos tamari.

Dodajemy ugotowaną cieciorkę.

Warzywa podajemy z ryżem.

Spożywać gorące.

Smacznego !
 























- -

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)