Cieciorka – bogate źródło białka
roślinnego, trochę kapustnych i czerwony ryż z warzywami – na talerzu wyląduje
sycące i apetyczne danie.
Składniki:
- 1 szklanka ciecierzycy
- 0,5 szklanki czerwonego ryżu
- 0,5 kg pieczarek
- 0,2 kg brukselki
- 1 duża marchewka
- majeranek, pieprz ziołowy i czarny mielony, sól
- sos sojowy tamari
Zacznijmy od namoczenia na noc
cieciorki.
Rano gotujemy cieciorkę w podwójnej
ilości osolonej wody – ok. 30-40 minut.
Brukselkę – aby nie była gorzka –
wkładamy na 2 godz do zamrażalnika.
Pieczarki obieramy i myjemy.
Pozostawiamy je w całości.
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy
wzdłuż obieraczką do warzyw.
Brukselkę myjemy.
W garnku zagotowujemy wodę,
wrzucamy do niej Pieczarki, brukselkę, paski marchwi i dusimy ok. 0,5 godz.
Dodajemy ugotowaną cieciorkę.
Warzywa podajemy z ryżem.
Spożywać gorące.
Smacznego !
- -
Ostatnio zajadam się brukselką :)
OdpowiedzUsuńSmakowite danie :)
OdpowiedzUsuń