Pyszna, domowa pizza : ) Ciasto z
mąki graham ma ciekawy smak, a dodatek szpinaku dodatkowo wzmacnia walory
smakowe.
Składniki na ciasto:
- 50 g świeżych drożdży
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 szklanki mąki graham
- 1-1,5 szklanki ciepłej wody
- szczypta cukru
- szczypta soli
Składniki na dodatki:
- 0,4 kg sera żółtego
- ok. 10 sztuk żółtych pomidorków koktajlowych
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku – ok. 40-45 dkg
- 0,5 kg pieczarek
- 1 duża cebula
- ok. 1 cm ostrej papryczki
- 1 pomidor malinowy
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego – 200 g
- olej kokosowy
- sól, oregano
Ciasto na pizzę:
W szklance ciepłej wody rozpuszczamy
drożdże i mieszamy z sypkimi produktami w misce.
Zagniatamy ciasto, można dolać
więcej wody jeśli jest zbyt zbite. Formujemy kulę.
Miskę z ciastem przykrywamy
ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
Blachy na pizzę smarujemy olejem
kokosowym. Gdy ciasto urośnie – rozwałkowujemy je na blaszki i lekko smarujemy
olejem kokosowym.
Dodatki:
Ser żółty ścieramy na tarce na grubych
oczkach.
Szpinak podsmażamy na patelni z dodatkiem soli i oregano, aby odparował wodę.
Pomidora malinowego kroimy w
plastry.
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w
plastry.
Pieczarki obieramy, myjemy i kroimy
w plastry.
Ostrą papryczkę myjemy i kroimy w
bardzo drobną kostkę.
Ciasto posypujemy dodatkami:
rozsmarowujemy warstwę koncentratu pomidorowego, solimy, posypujemy oregano,
wykładamy szpinak, pieczarki, plastry pomidora malinowego, pomidorki koktajlowe
i plastry cebuli. Można posolić dodatkowo.
Posypujemy startym serem żółtym.
Pieczemy w 180 stopniach C przez
ok. 20 minut.
Smacznego !
- -
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)