A może by spróbować ryżu
z warzywami, których barwa zachęca do sięgnięcia po dokładkę?
Dziś czas właśnie na taką
potrawę : )
Składniki:
- 0,5 szklanki brązowego ryżu
- 1 papryka zielona
- 1 papryka żółta
- 1 papryka czerwona
- 1 pomidor malinowy
- 0,5 cebuli
- 0,3 kg pieczarek
- 1 mała marchewka
- pęczek natki pietruszki
- 2-3 łyżki sezamu białego
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny grubo mielony
Ryż brązowy przepłukać
wodą, gotować ok. 50 minut w lekko osolonej wodzie – 2 razy więcej wody niż
ryżu – u mnie 1,5 szklanki, bo będę razem z nim gotować pieczarki.
Pieczarki obieramy i
myjemy.
Dodajemy do gotującego
się ryżu po ok. 20 minutach od rozpoczęcia jego gotowania.
Papryki myjemy, wydrążamy
gniazda nasienne i kroimy w cienki paski.
Pomidora myjemy i kroimy
w długie paski.
Obraną połówkę cebuli
kroimy w plastry.
Marchewkę obieramy,
myjemy i kroimy we wstążki obieraczką do warzyw.
Ugotowany ryż wykładamy
na miski dodajemy plastry cebuli, słupki pomidora, papryk, , nać pietruszki i
pieczarki.
Podawać z jogurtem
naturalnym.
Spożywać zarówno z
ciepłym jak i zimnym ryżem.
Smacznego !
-
-
Ale to smakowicie wygląda. :)
OdpowiedzUsuńDziekuję :)
OdpowiedzUsuńnie dla mnie takie danie, choć pomysł super :)
OdpowiedzUsuń