Chińszczyzna ryż z miksem surowych warzyw i gotowanymi pieczarkami






A może by spróbować ryżu z warzywami, których barwa zachęca do sięgnięcia po dokładkę?


Dziś czas właśnie na taką potrawę : )

 
 Składniki:

 
  • 0,5 szklanki brązowego ryżu 
  • 1 papryka zielona 
  • 1 papryka żółta 
  • 1 papryka czerwona 
  • 1 pomidor malinowy 
  • 0,5 cebuli 
  • 0,3 kg pieczarek 
  • 1 mała marchewka 
  • pęczek natki pietruszki 
  • 2-3 łyżki sezamu białego 
  • oliwa z oliwek 
  • sól, pieprz ziołowy, pieprz czarny grubo mielony

 
 

 
Ryż brązowy przepłukać wodą, gotować ok. 50 minut w lekko osolonej wodzie – 2 razy więcej wody niż ryżu – u mnie 1,5 szklanki, bo będę razem z nim gotować pieczarki.

 
Pieczarki obieramy i myjemy.

 
Dodajemy do gotującego się ryżu po ok. 20 minutach od rozpoczęcia jego gotowania.

 
Papryki myjemy, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w cienki paski.

 
Pomidora myjemy i kroimy w długie paski.

 
Obraną połówkę cebuli kroimy w plastry.

 
Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy we wstążki obieraczką do warzyw.

 
Ugotowany ryż wykładamy na miski dodajemy plastry cebuli, słupki pomidora, papryk, , nać pietruszki i pieczarki.

 
Posypujemy sezamem i skrapiamy oliwą z oliwek. Posypujemy pieprzem czarnym i ziołowym.

 
Podawać z jogurtem naturalnym.

 
Spożywać zarówno z ciepłym jak i zimnym ryżem.

 
Smacznego !

 


 







- -

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)