Recenzja książki: Domowe przetwory. Wyd. 3


Seria: Domowy wyrób
Producent: Wydawnictwo RM
Autor:Walter Trausner

Liczba stron:196
Rok wydania:2016




Co powstanie, gdy zmieszamy garść teorii, piękne przepisy, porady mistrzów kuchni i owoce z odrobiną soku z cytryny? Oczom czytelników ukaże się piękne dzieło – książka „Domowe przetwory” Waltera Trausnera.

Pięknie wydana, obfitująca w kolorowe ilustracje wprawiające w dobry humor i cieszące
oko. Przetwory i potrawy przedstawione tak wyraziście, że niemalże czułam ich smak i zapach, woń podgrzewanych pomarańczy wprawił w błogi nastrój, a aromat przypraw korzennych wypływał z książki jak za sprawą czarodziejskiej różdżki.

Przetwory zamknięte w słoiczki nie są już tylko uzupełnieniem spiżarni na zimę, stanowią nieocenione źródło ciekawego, wyrazistego smaku, stanowią uwieńczenie wielu potraw, deserów, obiadów. Codziennie spotykamy piękne dekoracyjne słoiczki w sklepach, które kuszą nas swoimi kształtami, zawartością i pięknym kolorem. Wykorzystajmy więc wiedzę zawartą w książce, aby stać się czarodziejem natury i czerpać z wiedzy mistrzów w tej dziedzinie.

Praktyczne porady, ciekawostki, dokładne opisy przyrządzania konkretnych
przetworów oraz przepisy podstawowe, np. na dżemy czy żel owocowy. Obojętne czy jesteś wprawioną w boju gosposią domową – czy też rozpoczynasz swoją przygodę z przetworami – ścieżka wytyczona w książce poprowadzi Cię do celu, jakim jest piękny, aromatyczny słoiczek dżemu lub marmolady.

Jak przygotować słoik na przetwory, jakie surowce wybierać, jak wyposażyć kuchnię, aby sprawnie przygotować surowce do przetworów? To część informacji, które dostarcza nam lektura.

Już dziś zacznijmy wykorzystywać dobrodziejstwa następujących po sobie pór roku, a radość samodzielnego przygotowywania przetworów doda nam energii i zapału, a może nawet wywoła uśmiech na twarzy niejednego łasucha : ) Ja zacznę od dżemu pomarańczowego i już nie mogę doczekać się gdy wyląduje on na moim stole jako smakowity dodatek do omleta.






- -

Komentarze

  1. Coś dla każdej gotującej pani domu. ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Oj, nie dla mnie! Nie robię żadnych przetworów.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nawet jak nie robisz przetworów a wpadnie Ci ta książka w ręce - to zawiera pomysły na wykorzystanie np. dżemów w pysznych deserach czy też jako dodatek do mięs.

      Usuń
  3. a czy w książce są też przepisy na przetwory np z mango albo fig? :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z figami były przepisy na pewno i wskazówki dotyczące zakupu fig:)

      Usuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)