Canneloni ze szpinakiem, parmezanem i grzybami w śmietankowym sosie

 
 
Uwielbiam canneloni, chociaż jego przygotowanie jest dość pracochłonne. Efekt w postaci pysznych, sycących rurek z farszem wynagrodzi nam nasze trudy.



Składniki:
  • 1 opakowanie – 250 g makaronu canneloni
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku
  • 0,5 szklanki zielonej soczewicy
  • 1 opakowanie sera feta
  • 0,5 cebuli
  • 1 ząbek czosnku
  • 300 ml śmietany 18%
  • 1 szklanka suszonych grzybów
  • 1 marchewka
  • 150 g parmezanu w kawałku
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • 1 jajko
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
  • olej kokosowy
  • sól, pieprz ziołowy, kurkuma, pieprz czarny mielony, majeranek, gałka muszkatołowa

Nadzienie:

Zacznijmy od odparowania mrożonego szpinaku na patelni i ugotowania soczewicy.
W garnku gotujemy szklankę osolonej wody z soczewicą aż wchłonie wodę – ok. 0,5 godz. Najlepiej wcześniej namoczyć soczewicę na minimum godzinę.

Na patelnię wykładamy mrożony szpinak i podgrzewamy go aż odparuje wodę. 
 
Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku.
Następnie studzimy. 
 
Gdy ostygnie – dodajemy jajko, pokruszony ser feta, sól, pieprz, kurkumę i majeranek.
 
Dodajemy też ostudzoną i ugotowaną soczewicę. Mieszamy.


Sos:

Suszone grzyby namaczamy w wodzie tak, aby je przykryła – ok. godzinę. Im dłużej, tym lepiej.
Namoczone grzyby kroimy w kawałki. Nie wylewamy wody.

Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce.

Grzyby, marchewkę, 300 ml śmietany, gałkę muszkatołową i pieprz ziołowy łączymy w misce i mieszamy. 
 
Aby sos był rzadszy – dodajemy ok. 10 łyżek wody po moczeniu grzybów.

Dodajemy 2 łyżki mąki i mieszamy.


Makaron:

Rurki makaronu nadziewamy farszem. Proporcje wystarczają na opakowanie 250 g makaronu.

Parmezan ścieramy na tarce.

Płaskie naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym.

Wylewamy płaską warstwę sosu.

Nakładamy makaron ciasno jeden obok drugiego, posypujemy sezamem, nakładamy resztę sosu. Posypujemy resztą parmezanu.




Zapiekamy 30-35 minut pod przykryciem.

Najlepiej podawać z surówką, która doda świeżości naszej potrawie.




Smacznego !




 










- -

Komentarze

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)