Uwielbiam
canneloni, chociaż jego przygotowanie jest dość pracochłonne.
Efekt w postaci pysznych, sycących rurek z farszem wynagrodzi nam
nasze trudy.
- 1 opakowanie – 250 g makaronu canneloni
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku
- 0,5 szklanki zielonej soczewicy
- 1 opakowanie sera feta
- 0,5 cebuli
- 1 ząbek czosnku
- 300 ml śmietany 18%
- 1 szklanka suszonych grzybów
- 1 marchewka
- 150 g parmezanu w kawałku
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej
- olej kokosowy
- sól, pieprz ziołowy, kurkuma, pieprz czarny mielony, majeranek, gałka muszkatołowa
Nadzienie:
Zacznijmy
od odparowania mrożonego szpinaku na patelni i ugotowania soczewicy.
W
garnku gotujemy szklankę osolonej wody z soczewicą aż wchłonie
wodę – ok. 0,5 godz. Najlepiej wcześniej namoczyć soczewicę na
minimum godzinę.
Na
patelnię wykładamy mrożony szpinak i podgrzewamy go aż odparuje
wodę.
Obieramy
cebulę i czosnek i kroimy w kostkę. Dodajemy do szpinaku.
Następnie
studzimy.
Gdy
ostygnie – dodajemy jajko, pokruszony ser feta, sól, pieprz,
kurkumę i majeranek.
Dodajemy
też ostudzoną i ugotowaną soczewicę. Mieszamy.
Sos:
Suszone
grzyby namaczamy w wodzie tak, aby je przykryła – ok. godzinę. Im
dłużej, tym lepiej.
Namoczone
grzyby kroimy w kawałki. Nie wylewamy wody.
Marchewkę
obieramy i ścieramy na tarce.
Aby
sos był rzadszy – dodajemy ok. 10 łyżek wody po moczeniu
grzybów.
Dodajemy
2 łyżki mąki i mieszamy.
Makaron:
Rurki
makaronu nadziewamy farszem. Proporcje wystarczają na opakowanie 250
g makaronu.
Parmezan
ścieramy na tarce.
Płaskie
naczynie żaroodporne smarujemy olejem kokosowym.
Nakładamy
makaron ciasno jeden obok drugiego, posypujemy sezamem, nakładamy
resztę sosu. Posypujemy resztą parmezanu.
Zapiekamy
30-35 minut pod przykryciem.
Najlepiej
podawać z surówką, która doda świeżości naszej potrawie.
Smacznego
!
- -
Mniam, bardzo smakowite! :)
OdpowiedzUsuńA zapach grzybow wypelnil nawet klatke schodowa :D
Usuńrewelacyjne połączenie smaków :) pysznie!
OdpowiedzUsuńDziekuje! Aromatycznie, sycaco i smacznie :)
Usuń