Po Świętach trochę odświeżenia się przyda w postaci surówki z surowej kapusty.
Uwielbiam
surówki z kapusty, a ponieważ codziennie powinniśmy zjeść porcję
tego warzywa, dziś przepis na porcję dla całej rodziny.
Składniki:
- 1 mała główka białej kapusty – ok. 0,5 kg
- 1 cebula
- 1 duży pomidor
- 3-4 rzodkiewki
- 0,5 czerwonej papryki
- 0,5 zielonej papryki
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, pieprz czarny grubo mielony
- 4 łyżki oliwy z oliwek
Cebulę
obieramy i kroimy w kostkę.
Papryki,
pomidora i rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę.
Całość
składników umieszczamy w misce, mocno doprawiamy – sałatka ma
być ostra.
Dodajemy
4 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i ugniatamy.
Wstawiamy
do lodówki na godzinę, a następnie zjadamy z obiadem : )
Smacznego
!
- -
Wygląda smakowicie. I jest dietetyczna. Muszę zrobić sobie ją na obiad, dzięki.
OdpowiedzUsuńWspaniała surówka, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki :)
OdpowiedzUsuń