Surówka z białej kapusty, rzodkiewki i pomidora z oliwą



Po Świętach trochę odświeżenia się przyda w postaci surówki z surowej kapusty.

Uwielbiam surówki z kapusty, a ponieważ codziennie powinniśmy zjeść porcję tego warzywa, dziś przepis na porcję dla całej rodziny.



Składniki:
  • 1 mała główka białej kapusty – ok. 0,5 kg
  • 1 cebula
  • 1 duży pomidor
  • 3-4 rzodkiewki
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 0,5 zielonej papryki
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, pieprz czarny grubo mielony
  • 4 łyżki oliwy z oliwek

Kapustę obieramy z wierzchnich liści i cienko szatkujemy.

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę.

Papryki, pomidora i rzodkiewki myjemy i kroimy w kostkę.

Całość składników umieszczamy w misce, mocno doprawiamy – sałatka ma być ostra.

Dodajemy 4 łyżki oliwy z oliwek, mieszamy i ugniatamy.

Wstawiamy do lodówki na godzinę, a następnie zjadamy z obiadem : )

Smacznego !
 


- -

Komentarze

  1. Wygląda smakowicie. I jest dietetyczna. Muszę zrobić sobie ją na obiad, dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała surówka, nie wyobrażam sobie obiadu bez surówki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)