Czy
ktoś mówił, że rozpusta szkodzi?
Pyszne,
białe mięsko pstrąga, sezam, przyprawy, a do tego pyszne, kolorowe
warzywa
Cudowny
obiad, chociaż u mnie połowa zniknęła już na kolację.
Składniki
na 2 pstrągi:
Ryba:
- 2 pstrągi w całości (po ok. 200-250 g)
- 1 cytryna
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny mielony, tymianek
- sezam jasny
- 0,5 cebuli
Warzywa:
- 1 czerwona papryka
- 1 marchewka
- 0,5 cebuli
- 0,4 kg pieczarek
- 1 cukinia
- olej kokosowy
- 3 łyżki startego parmezanu
Najlepiej
zacząć od warzyw, ponieważ piekłam je dłużej niż pstrąga.
Paprykę,
marchewkę, cebulę, pieczarki obieramy i myjemy. Myjemy też
cukinię.
Na
duża, płaską, posmarowaną olejem kokosowym blachę wykładamy
pokrojone warzywa, lekko pieprzymy i pieczemy w piekarniku ok. 10
minut w 175 stopniach C.
Od czasu do czasu otwieram piekarnik, aby
odparować wodę z warzyw. Uwaga na parę – nie poparzmy się.
W
międzyczasie przygotowujemy pstrągi:
Ryby
myjemy i nożem ściągamy łuski. Głowę i ogon zostawiłam,
wyrzucimy je jedząc pstrąga.
Ryby
osuszamy ręcznikiem kuchennym, wykładamy na talerz.
Górę
ryby nacinamy w 3 miejscach na ukos.
Cytrynę
myjemy i kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, drugą
kroimy w plastry.
Rybę
obtaczamy w soku z cytryny, posypujemy solą, tymiankiem i pieprzem z
obu stron i w środku.
Cebulę
kroimy w plastry, które następnie wykładamy na wierzch ryby.
Następnie
wyciągamy blachę z warzywami z piekarnika i wykładamy przygotowane
pstrągi.
Warzywa
posypujemy startym parmezanem.
Pieczemy
ok. 20 minut w 180 stopniach C.
Wykładać
pstrągi na talerze razem z warzywami.
Można
podawać z pieczonymi ziemniaczkami.
Smacznego
!
- -
Super zdjecia !!! Piekne i smakowicie wyglada :)
OdpowiedzUsuńPstrag ma takze pyszny smak, a dodatek warzyw swietnie komponuje sie z cala rybka.
OdpowiedzUsuńBardzo lubię w ten sposób przyrządzone ryby
OdpowiedzUsuńBez folii, zdrowo i mozna podziwiac jak sie piecze przez szybke piekarnika :)
UsuńWygląda apetycznie. Wczoraj piekłam właśnie pstrągi, ale takie giganty ;) bez warzyw
OdpowiedzUsuńDziekuje :) Ja lubie warzywa z piekarnika, wiec wolne miejsce na blaszcze z checia wypelniam warzywami :)
OdpowiedzUsuńSuper ryba i zdjecia
OdpowiedzUsuńDziekuje :)
OdpowiedzUsuń