Pstrąg pieczony z warzywami i parmezanem


 

Czy ktoś mówił, że rozpusta szkodzi?

Pyszne, białe mięsko pstrąga, sezam, przyprawy, a do tego pyszne, kolorowe warzywa
 
Cudowny obiad, chociaż u mnie połowa zniknęła już na kolację.



Składniki na 2 pstrągi:


Ryba:
  • 2 pstrągi w całości (po ok. 200-250 g)
  • 1 cytryna
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, tymianek
  • sezam jasny
  • 0,5 cebuli


Warzywa:
  • 1 czerwona papryka
  • 1 marchewka
  • 0,5 cebuli
  • 0,4 kg pieczarek
  • 1 cukinia
  • olej kokosowy
  • 3 łyżki startego parmezanu


Najlepiej zacząć od warzyw, ponieważ piekłam je dłużej niż pstrąga.

Paprykę, marchewkę, cebulę, pieczarki obieramy i myjemy. Myjemy też cukinię.

Paprykę, marchewkę, cebulę i cukinię kroimy w plastry ok. 0,5 cm grubości.

Na duża, płaską, posmarowaną olejem kokosowym blachę wykładamy pokrojone warzywa, lekko pieprzymy i pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w 175 stopniach C. 

Od czasu do czasu otwieram piekarnik, aby odparować wodę z warzyw. Uwaga na parę – nie poparzmy się.



W międzyczasie przygotowujemy pstrągi: 
 
Ryby myjemy i nożem ściągamy łuski. Głowę i ogon zostawiłam, wyrzucimy je jedząc pstrąga.
 
Ryby osuszamy ręcznikiem kuchennym, wykładamy na talerz.

Górę ryby nacinamy w 3 miejscach na ukos.

Cytrynę myjemy i kroimy na pół. Z jednej połówki wyciskamy sok, drugą kroimy w plastry.

Rybę obtaczamy w soku z cytryny, posypujemy solą, tymiankiem i pieprzem z obu stron i w środku.

Do środka pstrągów wkładamy plastry cytryny.

Cebulę kroimy w plastry, które następnie wykładamy na wierzch ryby.

Następnie wyciągamy blachę z warzywami z piekarnika i wykładamy przygotowane pstrągi. 
 
Warzywa posypujemy startym parmezanem.

Pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach C.
 
Wykładać pstrągi na talerze razem z warzywami.

Można podawać z pieczonymi ziemniaczkami.

Smacznego !









- -

Komentarze

  1. Super zdjecia !!! Piekne i smakowicie wyglada :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pstrag ma takze pyszny smak, a dodatek warzyw swietnie komponuje sie z cala rybka.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię w ten sposób przyrządzone ryby

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bez folii, zdrowo i mozna podziwiac jak sie piecze przez szybke piekarnika :)

      Usuń
  4. Wygląda apetycznie. Wczoraj piekłam właśnie pstrągi, ale takie giganty ;) bez warzyw

    OdpowiedzUsuń
  5. Dziekuje :) Ja lubie warzywa z piekarnika, wiec wolne miejsce na blaszcze z checia wypelniam warzywami :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)