Dynia
– królowa jesieni zagości dziś na moim stole otaczając się
aromatem warzyw i przypraw.
- ok. 40 dkg miąższu dyni Hokkaido
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1/3 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 czerwona papryka
- 1 zielona papryka
- 1 kalafior
- 1 mały burak
- 2 marchewki
- 200 g koncentratu pomidorowego
- sól, pieprz czarny, pieprz ziołowy, kurkuma, trawa cytrynowa, majeranek, bazylia, tymianek, lubczyk
- 0,5-1 szklanki kaszy gryczanej palonej
Warzywa
myjemy.
Obieramy
i kroimy w kostkę: czosnek, marchewki, cebulę, pomidory, buraka i
dynię.
W
garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy do niej przygotowane warzywa,
koncentrat pomidorowy i soczewicę.
Kalafiora
dzielimy na różyczki i dodajemy do garnka.
Całość
dusimy ok. 20 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie.
Podajemy
z ugotowaną (w podwójnej objętości wody) kaszą gryczaną.
Smacznego
!
Ostatnio coraz bardziej wkręcam się w gotowanie. Przepis zachęcający, jak tylko spróbuję dam znać jak wyszło! :)
OdpowiedzUsuńSuper :):)
UsuńNiestety nie jestem fanką dynii i raczej nie skuszę sie na ten przepis, chyba że masz jakis fajny pomysł czym bym mogła ją zastąpić?
OdpowiedzUsuńKasiu dynie w tym przepisie mozesz zastapic cukinia lub kabaczkiem. Smak bedzie inny, ale pozostale skladniki zgraja sie z nimi doskonale.
UsuńMuszę w końcu przetestować jakiś przepis z dynią, może skuszę się na Twój! :)
OdpowiedzUsuńBedzie mi bardzo milo, ze Cie zachecil do wyprobowania dynii w kuchni :)
UsuńNigdy nie jadłam dyni na słono i przetestuję ją w tej odsłonie na Twoim przepisie! :)
OdpowiedzUsuńhttps://buszujwkuchni.com - zapraszam :)
Dynia jest swietna zarowno na slono i na slodko:) Polecam
OdpowiedzUsuń