Warzywa z piekarnika – domowe warzywa na patelnię z pieprznym sosem serowo-śmietanowym

 
Uwielbiam pieczone warzywa z dodatkiem aromatycznego sosu. Są naprawdę sycące, proste w przygotowaniu, a lista składników, które można użyć do przygotowania potrawy jest spora. Dziś przedstawiam jedną z propozycji.






Składniki na ok. 4 porcje:
  • 3 duże marchewki
  • 1 opakowanie mrożonej zielonej fasoli szparagowej
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1 pietruszka
  • 1 cukinia
  • 1 cebula
  • 4 ziemniaki
  • oregano, majeranek, sól, pieprz czarny grubo mielony
  • 1 opakowanie śmietany 18% - 350 ml
  • pół opakowania sera pleśniowego niebieskiego – ok. 70 g

Warzywa obieramy i myjemy. 
 
Ziemniaki kroimy w paski grubości ok. 1 cm.

Marchewki i pietruszkę kroimy w plastry grubości ok. 1-1,5 cm.

Cebulę i cukinie kroimy w plastry grubości ok. 0,5 cm.

Pieczarki najlepiej zostawić w całości.

Na kratę do pieczenia wykładamy ziemniaki, marchew, pieczarki.

Na blachę do pieczenia posmarowana olejem kokosowym wykładamy cukinię, wyjęta z opakowania fasolkę szparagową, cebulę.

Warzywa przyprawiamy.

Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 minut – aż ziemniaki będą gotowe do jedzenia – w temperaturze początkowej 160 stopni C, ostatnie 10 minut – 180 stopni C.

W międzyczasie przygotowujemy sos: w garnuszku łączymy śmietanę, niebieski ser pleśniowy oraz sporą szczyptę grubo mielonego czarnego pieprzu.

Sos ma być pachnący pieprzem i ostry.

Sos umieszczamy na 5 minut w piekarniku I mieszamy, aby ser połączył się ze śmietaną.

Upieczone warzywa podajemy na gorąco maczając je w sosie.

Smacznego !


 




Komentarze

  1. Pysznie to wygląda :-)
    Taki niebieski ser moja Mamusia jada a ja patrzę ze zgrozą :-)
    Ponoć smaczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiamy warzywa :D zjadłabym :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Szybkie i pyszne:) Polecam!

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)