Nadeszła
jesień, więc podniesienie temperatury w domu przez włączenie
piekarnika do zapiekania szpinaku może poprawić nam humor. Sama
rolada natomiast swoim widokiem ucieszy nasze oczy, a brzuchy po
zjedzeniu rolady będą nasycone i szczęśliwe.
Składniki:
Masa
szpinakowa:
- 1 opakowanie mrożonego szpinaku 450 g
- 1 ząbek czosnku
- 1 mała cebula
- 2 łyżki mąki pszennej
- 3 jajka
- sól, oregano, pieprz ziołowy, majeranek, kurkuma
- olej kokosowy do posmarowania blachy
Masa
twarogowa:
- 1 duży ziemniak lub 2 małe
- 400 g sera białego półtłustego
- 2-3 łyżki jogurtu naturalnego
- sól, pieprz czarny grubo mielony, pieprz ziołowy, kurkuma
Zacznijmy
od przygotowania szpinaku. Obieramy cebulę i czosnek, myjemy i
kroimy w kostkę.
Na
patelni wykładamy zamrożony szpinak, dodajemy cebulę i czosnek i
podgrzewamy aż szpinak odparuje wodę.
Następnie
masę solimy, dodajemy przyprawy i studzimy.
W
międzyczasie gotujemy ziemniaki w osolonej wodzie.
Do
ostygniętej masy dodajemy rozbite jajka i mąkę.
Całość
mieszamy i rozsmarowujemy warstwę grubości ok. 0,5 cm na
posmarowanej olejem kokosowym blaszce do pieczenia.
Wstawiamy
do piekarnika i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok. 20
minut – do momentu, aż szpinak zacznie lekko brązowieć, ale nie
możemy go spalić. Masa ma być giętka. Wyciągamy z piekarnika i
studzimy. Szpinakowy placek podważamy drewnianą szpatułką i
odrywamy od blachy.
Możemy
przygotować masę twarogową.
Ziemniaki
wraz z serem przepuszczamy przez praskę do ziemniaków.
Dodajemy
przyprawy i solimy.
Masę
mieszamy i dodajemy jogurt naturalny, aby masa była łatwa do
rozsmarowania, ale nie za luźna.
Masę
rozsmarowujemy na wystudzonej warstwie szpinaku.
Placek
zwijamy i formujemy zawijaną roladę.
Kładziemy
na długim talerzu i wkładamy do lodówki na minimum godzinę.
Nie
podgrzewać przed podaniem, tylko jeść podane w temperaturze
pokojowej.
Smacznego
!
Czuję, że by mi zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńNa pewno :)
OdpowiedzUsuńAle fajny pomysł! Bardzo lubię szpinak, ale znudził mi się już makaron z sosem. Wypróbuję na pewno!
OdpowiedzUsuńDziekuje Elu : ) Szpinak w tej wersji na pewno zagosci w Twoim domu na dluzej, mozna serwowac na przyjecie lub obiad. Smakuje malym i duzym.
OdpowiedzUsuń