Pyszne,
lekko słodkie, sycące i pachnące. Rozgrzewają, dodają energii i
są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Można jeść jako
przekąskę albo obiad z dodatkiem surówki i kaszy.
- 50 dkg miąższu dyni Hokkaido
- ¾ szklanki mąki: pół na pół pszenna i pełnoziarnista, np. graham, razowa
- 3 duże jajka
- ok. 1 cm kłącza imbiru
- 1 cebula
- 1 ząbek czosnku
- sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, mała szczypta ostrej papryki mielonej
- olej kokosowy do smażenia
Obieramy
cebulę i czosnek, myjemy ścieramy na tarce o małych lub średnich
oczkach.
Dodajemy
mąkę i jajka.
Imbir
myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy startych do warzyw.
Całość
dokładnie mieszamy, delikatnie solimy, dodajemy po szczypcie
przypraw.
Z
masy formujemy cienkie placuszki, nakładając masę na patelnię i
spłaszczając ją.
Placuszki
smażymy z obu stron aż się lekko zarumienią.
Można
jeść na ciepło lub na zimno, chociaż ja polecam na ciepło z
kaszą i surówką.
Wersja
z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną to idealna wersja na jesień i
zimę : )
Smacznego
!
Nie przepadam za dyniowymi smakami, niestety. Może kiedyś się do niej przekonam ;) Mimo wszystko placuszki wyglądają naprawdę smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa rowniez nie przepadam za smakiem dynii
UsuńW tej wersji smak dyni nie jest az tak wyczuwalny, ale calosc ladnie sie komponuje :)
UsuńNa pewno pycha <3
OdpowiedzUsuń:)
UsuńWygląda smacznie. Powiedz mi proszę jak jest z dostępnością miąższu dyni Hokkaido w sklepie?
OdpowiedzUsuńPrawde mowiac nie spotkalam samego miazszu w sklepie.
OdpowiedzUsuń