Placuszki z dyni Hokkaido




Pyszne, lekko słodkie, sycące i pachnące. Rozgrzewają, dodają energii i są świetnym urozmaiceniem codziennego menu. Można jeść jako przekąskę albo obiad z dodatkiem surówki i kaszy.


Składniki:
  • 50 dkg miąższu dyni Hokkaido
  • ¾ szklanki mąki: pół na pół pszenna i pełnoziarnista, np. graham, razowa
  • 3 duże jajka
  • ok. 1 cm kłącza imbiru
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • sól, pieprz czarny mielony, pieprz ziołowy, mała szczypta ostrej papryki mielonej
  • olej kokosowy do smażenia

Dynie obieramy i ścieramy na tarce o średnich oczkach.

Obieramy cebulę i czosnek, myjemy ścieramy na tarce o małych lub średnich oczkach.

Dodajemy mąkę i jajka. 
 
Imbir myjemy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy startych do warzyw.

Całość dokładnie mieszamy, delikatnie solimy, dodajemy po szczypcie przypraw.

Gdy masą uzyska jednolitą konsystencję, rozgrzewamy na patelni olej kokosowy.

Z masy formujemy cienkie placuszki, nakładając masę na patelnię i spłaszczając ją.

Placuszki smażymy z obu stron aż się lekko zarumienią.

Można jeść na ciepło lub na zimno, chociaż ja polecam na ciepło z kaszą i surówką.

Wersja z kaszą gryczaną i kapustą kiszoną to idealna wersja na jesień i zimę : )


Smacznego !


 





Komentarze

  1. Nie przepadam za dyniowymi smakami, niestety. Może kiedyś się do niej przekonam ;) Mimo wszystko placuszki wyglądają naprawdę smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja rowniez nie przepadam za smakiem dynii

      Usuń
    2. W tej wersji smak dyni nie jest az tak wyczuwalny, ale calosc ladnie sie komponuje :)

      Usuń
  2. Wygląda smacznie. Powiedz mi proszę jak jest z dostępnością miąższu dyni Hokkaido w sklepie?

    OdpowiedzUsuń
  3. Prawde mowiac nie spotkalam samego miazszu w sklepie.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)