O
zdrowotnych właściwościach bakłażanów pisałam już wcześniej,
a dziś kolejny przepis z zastosowaniem tego pięknego warzywa.
Pasta
do kanapek lub do faszerowania warzyw.
- 1 bakłażan – ok. 40 dkg
- pół słoiczka koncentratu pomidorowego, czyli ok. 100 g
- 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
- 1 cebula
- 1 czerwona papryka
- pieprz czarny grubo mielony, sól, pieprz ziołowy, bazylia
Soczewicę
gotujemy ok. 15 minut w 1 szklance osolonej wody.
Nacinamy
wzdłuż i tak przygotowane kawałki wkładamy do piekarnika i
pieczemy ok. 10-15 minut w 150-170 stopniach C.
Następnie
ostudzone kawałki bakłażana obieramy ze skórki.
Paprykę
myjemy i kroimy w mniejsze kawałki wydrążając gniazda nasienne.
Cebulę
obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.
Soczewicę,
paprykę, cebul i bakłażana umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy
i koncentrat pomidorowy.
Blendujemy
do uzyskania masy.
U
mnie przedstawione jako pasta do smarowania kanapek.
Smacznego
!
Komentarze
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)