Pasta bakłażanowo-pomidorowo-soczewicowa

 
O zdrowotnych właściwościach bakłażanów pisałam już wcześniej, a dziś kolejny przepis z zastosowaniem tego pięknego warzywa.

Pasta do kanapek lub do faszerowania warzyw.

Składniki:
  • 1 bakłażan – ok. 40 dkg
  • pół słoiczka koncentratu pomidorowego, czyli ok. 100 g
  • 0,5 szklanki czerwonej soczewicy
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • pieprz czarny grubo mielony, sól, pieprz ziołowy, bazylia

Soczewicę gotujemy ok. 15 minut w 1 szklance osolonej wody.

Bakłażana myjemy i kroimy w ćwiartki.

Nacinamy wzdłuż i tak przygotowane kawałki wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 10-15 minut w 150-170 stopniach C.

Następnie ostudzone kawałki bakłażana obieramy ze skórki.

Paprykę myjemy i kroimy w mniejsze kawałki wydrążając gniazda nasienne.
 
Cebulę obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki.

Soczewicę, paprykę, cebul i bakłażana umieszczamy w misce, dodajemy przyprawy i koncentrat pomidorowy. 
 
Blendujemy do uzyskania masy.

U mnie przedstawione jako pasta do smarowania kanapek.

Smacznego !
   

Komentarze