Dawno
nie jadłam zielonych oliwek, bo wolę czarne, więc dziś przepis na
sałatkę z ich udziałem. Sezam doda nam kwasów omega 3, a
pietruszka witaminy C.
Składniki:
- 2-3 duże pomidory
- ok. 15 zielonych oliwek
- 2 łyżki sezamu
- 150 ml śmietany 18%
- pół pęczka natki pietruszki
- pół cebuli
- sól, pieprz ziołowy, majeranek, oregano
Pomidory
myjemy i kroimy w dużą kostkę.
Cebulę
obieramy, myjemy i kroimy w plastry.
Natkę
pietruchy myjemy i siekamy.
Pomidory,
cebulę, pietruszkę, sezam, oliwki i przyprawy umieszczamy w misce i
mieszamy. Dodajemy śmietanę i jemy.
Smacznego
!
jak dla mnie troszeczkę za mokra, ale fajne połączenie składników :)
OdpowiedzUsuńMożna dać mniej śmietany. Dziekuję : ) Składniki rzeczywiście współgrają ze sobą i sałatka smakuje świetnie.
OdpowiedzUsuń