Dawno
nie jadłam ryby, więc upolowałam w sklepie mrożony filet z
mintaja. Waga ok. 200 g.
Składniki:
- filet z mintaja mrożony ok. 150 – 200 g na osobę
- 1 całe jajko
- olej kokosowy do smażenia
- sól
- 1 łyżka mąki pszennej
Rybę
myjemy.
Na
talerzu rozbijamy umyte jajko, solimy i mieszamy.
Dodajemy
mąkę.
Rybę
obtaczamy w przygotowanej panierce.
Na
patelni rozgrzewamy łyżkę oleju kokosowego.
Na
rozgrzany olej wrzucamy rybę i smażymy z obu stron.
Podawać
ciepłą rybę.
U
mnie w towarzystwie zupy krem z bakłażana. Polecam to połączanie
– pyszne i sycące.
Smacznego
!
Pysznosci nad pysznosciami. Ktos tu chyba nie wytrzymal do konca sesji zdjeciowej i potargal szczupaka!
OdpowiedzUsuńAle Pani Agnieszko, nie dla mrożonych ryb!
OdpowiedzUsuńA ja wlasnie najbardziej lubie z mrozonych, bo tanio i dobrze. A z rostopionej glazury, ktorej jest z 50% masy, robie zupe. Polecam!
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysl :)
OdpowiedzUsuńNie zawsze mozna kupic swieza rybe. Mrozone tez maja wiele wartosci odzywczych, poza tym sa latwo dostepne i nie sa opakowane w szkodliwe opakowania - jak ryby "swieze". I nie spotkamy w nich tych bakterii, na ktore mozemy sie natknac jedzac paczkowane swieze ryby. Wiec wybor zalezy od nas :)
OdpowiedzUsuń